Saab Sverige: Diskussion Pro och Contra Saab

Stark Saab miljö diesel: 400 NM, 180 PS, bi-turbo
Stark Saab miljö diesel: 400 NM, 180 PS, bi-turbo

Svenskarna verkar inte vara överens om bilproducentens framtid i Trollhättan. Det är intressant att framsidan av Saab-motståndare och supportrar går över redaktionerna. Dagens Nyheter publicerade två artiklar i helgen, “Pro” respektive “Contra” Saab.

En artikel som skrivs mot Saab kallar till slut på subventioner för Saab och bilindustrin. Subventioner? En subvention är Saab-fabriken Malmö, vilken 1989 skapades med statliga subventioner. Å ena sidan ersatte den gamla Arlov-anläggningen, å andra sidan var det ett experiment med bakgrund av den europeiska varvskrisen. Liksom i övriga europeiska länder ville den svenska staten också omskola tidigare varvarbetare till bilprocessorer.

Dessutom introducerades ett oproduktivt grupparbete i en grön miljö med många växter i Malmö. Medarbetarnas ”må-bra-faktor” låg i förgrunden då och ansågs vara innovativ. Växter och avkopplingszoner dominerade fabrikshallarna. Volvo drev också en anläggning med liknande bakgrund, i Skottland fanns nya, subventionerade anläggningar vid British Leyland på tidigare varvsplatser, alla dessa projekt misslyckades.

För Malmö hade 1992 redan upphört, fabriken som designades för 60.000 bilar stängdes årligen med GM: s inträde. 890-anställda var tvungna att lämna. Saab Malmö-fabriken användes senare som kongresscenter, för närvarande är rivningen pågår. Bidrag från ett historiskt perspektiv.

För författaren till denna artikel är ytterligare subventioner för Saab byggandet av motorvägen till Trollhättan och järnvägsförbindelsen. Egentligen normala infrastrukturåtgärder som varje stat genomför eller bör genomföra för att hålla landet attraktivt. Vad författaren föreställer sig är oklart för mig. Trollhättan utan motorväg, utan järnväg, utan Saab. Nästa sak att göra är att stänga universitetet och förklara kommunens område som ett naturreservat.

En blomstrande industri och välstånd kräver bra infrastruktur. Min hemstad är TRW och Takata Petri. Båda bygger rattar och säkerhetssystem. Platsen hålls eftersom infrastrukturen är utmärkt. Bra motorvägsförbindelser, ett bra universitet, Frankfurts flygplats precis utanför dörren. Om infrastrukturen är bra läggs andra företag till. Till exempel har Magna inrättat ett stort utvecklingscenter och fortsätter att investera i det höglönade landet Tyskland.

Jag gillade artikeln bättre per Saab. Automotive expert Christer Gerlach säger att du inte behöver vara stor för att överleva. Han citerar Jaguar och Land Rover som ett exempel. Jaguar säljer 50.000 bil under året. Halvdelen av vad Saab säljer under ett normalt år. Han ser partnerskapet med Pang Da. Om var och en av 1.100 Pang Da-återförsäljarna bara säljer en Saab i veckan, har vi redan 57.000 Auto i Kina ensamma under året.

Saab bygger de säkraste bilarna i världen, har den starkaste ekodiesel i världen och är bättre positionerad i sortimentet någonsin. Saab har begåvade och resursfulla ingenjörer, de har utvecklat interiören i 9-5, Saab 9-4x, och har raffinerat Haldexs fyrhjulsdrift.

Många små bilmärken har hittat en nisch, Rolls Royce, Bentley, Dacia, Mini, Subaru. Saab måste hitta sin nisch, då kan Saab överleva bra. Saab kan vara alternativet till de tyska lyxvarumärkena. För säger han, när Audi, BMW och Mercedes ligger i varje uppfart i Tyskland, Kina och USA, vilket alternativ har advokater, arkitekter och tandläkare?

Den amerikanska regeringen har räddat GM och stödde Chrysler. Niedersachsen har 13% till Volkswagen, Renault i Frankrike tillhör 15% av staten. En tillfällig inresa av den svenska staten, säger Gerlach, skulle stabilisera Saab och skapa förtroende hos utländska investerare.

Saab behöver nu 5-7 miljarder kronor, säger Gerlach, för att komma igenom krisen och starta produktion.

Utan dessa pengar - ingen produktion, ingen försäljning, ingen inkomst.

Gerlach skrev denna artikel med rubriken "Med lite hjälp på vägen kunde Saab överleva". Idén om statligt deltagande är inte ny, men idén är bra. Men vi har att göra med en regering i Stockholm som motsätter sig denna idé.

En läsare på Dagens Nyheter skrev att det är värt att kämpa för Saab och för jobben. För när jobbet är borta kommer de aldrig tillbaka. Och svenskarna bör vara stolta över turbo- och säkerhetspionjären Saab.

Det finns inget att lägga till.

Text: tom@saabblog.net