Saab Sverige: Diskussion Pro och Contra Saab

Stark Saab miljö diesel: 400 NM, 180 PS, bi-turbo
Stark Saab miljö diesel: 400 NM, 180 PS, bi-turbo

Svenskarna verkar inte vara överens om framtiden för bilfabrikanten i Trollhättan. Intressant att fronten av Saab-motståndarna och anhängarna löper över redaktionskontor. Dagens Nyheter har lagt ut två artiklar under helgen, "Pro" och "Contra" Saab.

En artikel som skrivs mot Saab kallar till slut på subventioner för Saab och bilindustrin. Subventioner? En subvention är Saab-fabriken Malmö, vilken 1989 skapades med statliga subventioner. Å ena sidan ersatte den gamla Arlov-anläggningen, å andra sidan var det ett experiment med bakgrund av den europeiska varvskrisen. Liksom i övriga europeiska länder ville den svenska staten också omskola tidigare varvarbetare till bilprocessorer.

Dessutom introducerades en ofruktbar grupparbete i en grön miljö med många växter i Malmö. På den tiden var arbetstagarnas "feel-good-faktor" i förgrunden och ansågs innovativ. Plantöarna och avkopplingszoner dominerade verkstäderna. Volvo hade också en fabrik med liknande bakgrund, i Skottland hade British Leyland nya, subventionerade fabriker på tidigare varvslägen, som alla misslyckades.

För Malmö hade 1992 redan upphört, fabriken som designades för 60.000 bilar stängdes årligen med GM: s inträde. 890-anställda var tvungna att lämna. Saab Malmö-fabriken användes senare som kongresscenter, för närvarande är rivningen pågår. Bidrag från ett historiskt perspektiv.

Ytterligare bidrag till Saab är författaren till denna artikel motorvägskonstruktionen till Trollhättan och järnvägsförbindelsen. Faktum är att infrastrukturåtgärder som varje stat utför eller bör utföra för att hålla landet attraktivt. Vad författaren föreställer sig är oklart för mig. Trollhättan utan motorväg, utan järnväg, utan Saab. Därefter är universitetet stängt, kommunens område förklarat ett naturreservat.

En blomstrande industri och rikedom kräver en bra infrastruktur. Min hemstad är plats för TRW och Takata Petri. Både bygghjul och säkerhetssystem. Platsen underhålls eftersom infrastrukturen är utmärkt. En bra motorvägsförbindelse, ett bra universitet, Frankfurt flygplats på tröskeln. Om infrastrukturen är bra kommer fler företag att läggas till. Magna har till exempel bosatt sig i ett stort utvecklingscenter och fortsätter att investera i höglöne Tyskland.

Jag gillade artikeln bättre per Saab. Automotive expert Christer Gerlach säger att du inte behöver vara stor för att överleva. Han citerar Jaguar och Land Rover som ett exempel. Jaguar säljer 50.000 bil under året. Halvdelen av vad Saab säljer under ett normalt år. Han ser partnerskapet med Pang Da. Om var och en av 1.100 Pang Da-återförsäljarna bara säljer en Saab i veckan, har vi redan 57.000 Auto i Kina ensamma under året.

Saab bygger de säkraste bilarna i världen, har den starkaste ekodiesel i världen och är bättre positionerad i sortimentet någonsin. Saab har begåvade och resursfulla ingenjörer, de har utvecklat interiören i 9-5, Saab 9-4x, och har raffinerat Haldexs fyrhjulsdrift.

Många små bilmärken har hittat en nisch, Rolls Royce, Bentley, Dacia, Mini, Subaru. Saab måste hitta sin nisch, då kan Saab överleva bra. Saab kan vara alternativet till de tyska lyxvarumärkena. För säger han, när Audi, BMW och Mercedes ligger i varje uppfart i Tyskland, Kina och USA, vilket alternativ har advokater, arkitekter och tandläkare?

Den amerikanska regeringen har räddat GM och stödde Chrysler. Niedersachsen har 13% till Volkswagen, Renault i Frankrike tillhör 15% av staten. En tillfällig inresa av den svenska staten, säger Gerlach, skulle stabilisera Saab och skapa förtroende hos utländska investerare.

Saab behöver nu 5 - 7 Miljarder dollar säger Gerlach att komma igenom krisen och börja produktionen.

Utan dessa pengar - ingen produktion, ingen försäljning, ingen intäkter.

Gerlach skrev den här artikeln med titeln "Med lite hjälp på vägen kunde Saab överleva". Idén om statligt ägande är inte nytt, men idén är bra. Vi har dock att göra med en regering i Stockholm som avvisar den här tanken.

En läsare på Dagens Nyheter skrev att det är värt att kämpa för Saab och för jobb. För en gång jobben är borta kommer de aldrig att komma tillbaka. Och svenskarna borde vara stolta över turbo- och säkerhetspionjären Saab.

Det finns inget att lägga till.

Text: tom@saabblog.net