Saab-nyheter: Ingen lösningsdag ... och Saab-faktorn

Victor Muller & Pang Quinghua
Victor Muller & Pang Quinghua

Saab-problem och ingen lösning i sikte. I går, tillsammans med de fruktansvärda händelserna i Norge, var Saab det dominerande ämnet i media. Idag är det slående att ingen har någon lösning. Kanske ingen vill ha det. Eftersom problemet med Saab främst är en "födelsedefekt". Orsakat av GM.

Saabs VD

Victor Muller är i Kina. Är han verkligen? Vi har ingen officiell bekräftelse, för Muller har blivit mycket media-blyg. Han brukade leka med pressen och låta sin charm fungera, så han gick helt och hållet i pension idag. Ett tecken på frustration? Nerverna hos en Victor Muller måste vara mycket spända, trycket på varje sida av honom är enormt. Ger han upp? Nej, han kämpar.

Han har gjort många misstag och därmed förlorat mycket värdefull tid. Men han försöker få Saab till vad han säger är en säker fristad.

Jag är inte en Victor Muller-fan, erkänd. Men det grova ljudet i Sverige överraskade mig igår. Låt oss hoppas att Muller räddar situationen och att med kinesisk hjälp hamnar Maleur. Och förhoppningsvis ta med oss ​​en livskraftig, lovande lösning hem.

Antonov är inte heller en lösning ...

Lars Holmquist, europeisk leverantörsförening CLEPAS, berättade för pressen att EIB hade slutat Antonov och hans Fond Gemini. För Lars Carlstöm, Antonovs talesman, finns det ett hemligt avtal mellan regeringen och EIB. Påstått har regeringen en hemlig dagordning, är på väg till service samhället och har skrivit bort bilindustrin. Konspirationsteorier.

Allt fler har du intrycket att många amatörer är på jobbet, alla ger sin senap, men ingen har en lösning.

Födelsedefekten ...

Problemet ligger i början av historien. Helt ur sikte förlorar man ett faktum. Saab-försäljningen av GM drivs helt snabbt och oansvarigt.

Bilproducenten såldes till fel personer, ur ekonomisk synvinkel. Ford har visat socialt ansvar, har tagit sin tid, även om Ford-koncernen och GM var under press. Idag investerar indianer och kineser miljarder i de tidigare Ford-döttrarna.

Denna "födelsedefekt" är källan till alla Saab-problem. GM är ansvarig. Lånet från Luxemburg förvärrade bara situationen.

Vad vill du ha i Luxemburg ...

Ibland undrar jag vilken roll den luxemburgska banken spelar. Allt fler får man intrycket att den europeiska industripolitiken görs i Luxemburg. Investerare med kanske en tvivelaktig bakgrund borde inte investera. Tänk på att Saab är ett medelstort företag med bara 3.600-anställda. Inget globalt företag, ingen försvarskontraktör. En licensierad bilmästare är exakt.

Lån tilldelas inte, men säkerheter frigörs när det gäller tvivelaktiga transaktioner som försäljning av fastigheter. En försäljning som gör mer skada än bra för verksamheten. Fastigheterna är borta, pengarna spenderas, produktionen är över. Saab försvagas ytterligare av ämnet.

Kommer du att sälja Saab och rensa marknaden? Det skulle inte vara första gången i den europeiska industrins historia att små, innovativa företag har tagits ut av marknaden av banker.

Saab-faktorn

Det låter konstigt, men "Saab-faktorn" finns. Vi Saab-fans visste alltid. Men Dagens Industri, en passionerad Saab-skeptiker, har återupptäckt ”Saab-faktorn”. Göteborgs tidning intervjuade "konkursekspert" Marie Karlsson-Tuula idag om Saab-ärendet.

Karlsson-Tuula sa "det kan låta konstigt - men det verkar inte finnas några regler för Saab". I själva verket sa hon, "företaget är insolvent, men det fortsätter." Ännu mer överraskande eftersom "bara Victor Muller står på bron". Så Saab är en "one-man" show.

Hon är också förvånad över att fler än 3000-anställda i flera månader hålls, betalas och inga uppsägningar äger rum. Saab är fantastiskt. På alla sätt.

Det är verkligen fantastiskt, även den framtida planeringen fortsätter. Även om vi inte har sett några nya Saab-rullar av gångjärnen i fyra månader fortsätter utvecklingsavdelningen. Kom och se, den elektriska Saab 9-3 ePower är här.

Hur det går vidare ...

Kineserna kommer inte att släppa den svenska fisken ur kroken. Jag har upprepade gånger skrivit det och tycker fortfarande att det är så. Men kineserna har strikta regler att följa, kan inte investera som det skulle vara önskvärt från vår sida.

Förmodligen, oavsett vägen, kommer en annan injektion tills administrationen i Kina godkänner ingången. Den hängande delen fortsätter i veckor eller månader.

Önskvärt skulle vara tydlighet och löpande band. Och en tillförlitlig investeringsplan.

Bara med tur ser vi snart detta tillstånd. Men vi kommer att behöva starka nerver under en tid.

Text: tom@saabblog.net