Saab Crisis Trollhättan: Behöver Saab en ny VD?

Victor Muller, New York Autoshow, Foto: Daniel Kederstedt
Victor Muller, New York Autoshow, Foto: Daniel Kederstedt

Victor Muller är en mycket kontroversiell figur i Sverige. Svenskarna anklagar honom för "ångchatt", vilket betyder varm luft utan innehåll. Även här på bloggen finns fans som tror på Muller och andra som ser honom kritiskt.

Endast i Saab City Trollhättan ligger alla bakom Muller.

Vi skulle inte skriva raderna om det inte vore för Paul Akerlund, kommunens borgmästare, som säger ”Saab måste en ny vd” - översatt ”Saab behöver en ny VD” eller Muller måste gå.

Akerlund är en personlighet som jag tyvärr inte känner personligen, men jag uppskattar mycket sitt engagemang för Saab. Eftersom han kämpar för automaker och samhället och gör vad han kan göra för att spara jobb.

Dessutom är Akerlund själv Saab Insider. Innan han blev borgmästare var han en facklig man vid Saab.

För den kinesiska Pang Da och Youngman Åkerlund har organiserat med en imponerande mottagning och vårdas för Anwesentheit den lokala politiska framträdande. Den goda nyheten med fackföreningarna går tillbaka till honom.

Nu säger Akerlund idag till Dagens Industri att Saab behöver en ny VD. En från fordonsindustrin som känner till branschen och kan göra det svåra jobbet. Muller kan inte göra det i hans ögon.

Trots alla besvikelser utan löner och akuta problem ser Akerlund tydligt Saabs framtid. Många på Saab arbetar hårt för att hitta en lösning, säger han. Produktionen kan återupptas i slutet av augusti om, som han säger, några pusselbitar faller på plats.

Akerlund är insider och mycket nära. Om borgmästaren gör ett sådant uttalande, har han noggrant övervägt och kommer att ha skäl. Det borde också acceptera Muller fans bland läsarna.

Jag ser det som Akerlund. Muller har befriat Saab från GM, för vilket han förtjänar vårt erkännande för hela tiden. Men Muller har spenderat mycket av sin bonus och som en ren representant skulle det troligen vara bättre på Saab. Nu sätter Saab en VD som kommer från branschen för framtiden.

Situationen blir så spänd att ett annat spel i tid är omöjligt. Nu måste fakta vara på bordet.

Och nej, vi kommer inte ge upp!

Text: tom@saabblog.net

Man tänkte på “Saab Crisis Trollhättan: Behöver Saab en ny VD?"

  • Hälsa SAAB-Tom ...

    Ja, det är fortfarande att hoppas att trots de otydliga svårigheterna och djupa "intriger" kommer SAAB-företaget återigen att bli ett stolt företag med en årlig produktion på minst 200 000 SAAB (eller cirka 400 000 via Kina). Varje dag utan produktion går mycket pengar, möjligheter och image förlorade.

    Hoppas vi fortfarande !!! Tom, jag kan förstå tvivlet mycket bra.

    Med vänliga hälsningar från Schweiz

    Markus

Kommentarer är stängda.