Saab-nyheter: Den nuvarande Saab-situationen ...

Den nya Saab 9-5 SportCombi, från oktober i Kina
Den nya Saab 9-5 SportCombi, från oktober i Kina

Brottshistorien om Saab kommer in i nästa omgång på måndag. Eftersom fredagens drama inte är över än. Min semester var tänkt att äga rum "utan blogg", men händelserna i Sverige kräver att Saabblog.net hålls uppdaterad. Det är därför nästa vecka kommer det att finnas de senaste händelserna runt Saab.

Konkursansökan mot ”Saab Tools AB” från Swepart Vertyg AB är avstängd till måndag, Saab har tid att uppfylla villkoren under helgen så att konkursbegäran äntligen kan lämnas in. Det som är konstigt är att du låter det gå till ytterligheter på grund av en relativt liten summa på mindre än 6 miljoner kronor. Konstigt också det faktum att en överenskommelse nåddes så snabbt. Svenake Berglie, chef för de svenska leverantörerna, ser ett tabu brytas av konkursansökan och fruktar att andra leverantörer nu kommer att följa samma väg för att få sina pengar.

På måndag klagar Kronofogens exekutör igen på portarna i stablebacka. Då betalas de levererade fordringarna, vilket förhoppningsvis kommer att betalas.

Vad vi kan lära av händelserna ...

Borta är löftidagen och det tillfälliga spelet fungerar inte längre. Dessutom är 10% betalningsplanen senast avfall, som leverantörernas massa inte spelar längs, ses i 100-fallen, som har Kronofogden i Uppsala på bordet. En början av produktionen på egen hand är nu önsketänkande.

Tonen blir hårdare, leverantörernas anmärkningsvärda tålamod slutar. Men - inte allt som låter dåligt i början måste vara dåligt.

Så det fortsätter ...

I Folkrepubliken Kina marknadsför Pang Da den nya Saab 9-5 sportdräkten och planerar att starta den på hösten. Specifikt, i oktober. Om vi ​​räknar med en resa på 6-veckor måste vi lämna den första nya Saab Sweden i september. Den inhemska kinesiska pressen rapporterar att ett tillstånd från Peking-administrationen kommer att utfärdas inom kort.

Det är inte utan anledning att Saab visar kompetens i den aktuella situationen med de serieklara Saab 9-3e Power-modellerna. Pekingregeringen förlitar sig på en noggrann minskning av utsläpp och e-rörlighet i stadens centrum som plågas av smog. Saab kan leverera - en fullfjädrad sedan, inte en liten bil - och kan sälja kunskap.

De nya ägarna Pang Da och Youngman kommer inte att låta den stora fisken som heter Saab från kroken precis innan mållinjen. De kommer inte heller att acceptera att biltillverkaren har flödat in i de redan mycket överbryggande pengarna från Kina och stänger grindarna.

Den nuvarande, förvärrade krisen kommer troligen att påskynda vissa beslut i Peking som annars skulle ha fattats i september. Allt annat skulle vara ologiskt eftersom bindande kontrakt undertecknades för veckor sedan. Nu kommer det att bli tydligt hur bra Saab - China Connection är.

Att hålla kontrakten, tiden för osäkerhet och evig väntan är snart över och banden är igång igen.

Framtiden ligger i Kina. Tekniken kommer från Sverige, Trollhättans plats är bevarad. Men om tillverkaren kommer att förstärkas från den här spänningen, kommer nya män att få det sista säga och slutligen tillåta en reglerad verksamhet.

Lars Thunberg, chef för Swepart AB sa följande i en intervju. ”Jag har full förtroende för pojkarna i Trollhättan. De är skickliga yrkesmän, de bästa ingenjörerna i Sverige. Du behöver bara en annan ledning och en annan bank. ”

Text: tom@saabblog.net

3 tankar om “Saab-nyheter: Den nuvarande Saab-situationen ..."

  • Åh, då kan jag gå till söka i Shanghai i november

  • I dessa tider är uppmaningen till ”en annan bank” alltför förståelig. Klättra runt med söta ord när solen skiner, låt den falla snabbt när molnen kommer upp, så fungerar det!

  • "Min semester borde faktiskt äga rum" utan blogg ", men händelserna i Sverige kräver att Saabblog.net håller den uppdaterad.
    Tack!

Kommentarer är stängda.