Saab News Sweden: Start av produktion = oklart = uppskjuten

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Sverige har återupptäckt Saab. Eller snarare har den svenska pressens sommarhål upptäckt Saab. I 19 dagar är målet att starta produktionen i Trollhättan. Vilket är också tid, eftersom återförsäljare och kunder väntar.

På måndagen betalas löner för Saab-arbetare som är organiserade i fackförbundet. Varken Hakan Scött i facket, eller Gunilla Gustavs i Saabs presskontor tvivlar på en punktlig lönutbetalning.

Det finns dock ingen klarhet om produktionsstart den 09 augusti. Gunilla Gustavs kallade igår detta datum ”ambitiöst” för pressen. Avtal har tecknats med leverantörer, men antalet är oklart. Tyvärr är det också känt att majoriteten av leverantörerna som har kommit överens fortfarande inte är det. Dagens Industri meddelade igår att en produktionsstart är oklar. Välinformerade svenska kretsar förväntar sig dock en övergång till 15 augusti, också på grund av sommarleveransen för vissa leverantörer. Det var informationen från i går kväll som jag inte ville publicera utan återförsäkring.

Den lokala tidningen i Trollhättan tillkännager idag 15. Augusti som ett presumtivt startdatum men har ingen bekräftelse från Saab. En nämnd källa är Trollhättan Terminal AB, en logistikchef på fabriken som har informerat sina anställda. Eftersom TTELA har en bättre lokal tråd än vad vi har i Frankfurtområdet är publikationen nu också tillgänglig på bloggen.

Victor Muller avgick från styrelsen i Saabs fastighetsdotterbolag igår efter att Saab sålde 51s andel i ett konsortium. Saabs högsta advokat Kristina Geers berättade för pressen.

Vad sägs om startdatum? "Ambitiös" - av fru Gustavs låter som en lätt Osäkerhet. Det är inget avslag än. Låt oss vänta, vi kommer att hålla oss svala. Nästa vecka kommer vi att se mycket tydligare.

Text: tom@saabblog.net