Saab News: Leverantörer bjuder in Antonov

Vladimir Antonov
Vladimir Antonov

Kampen för och för Saab har många fasetter. Å ena sidan är fackföreningarna och de lokala politikerna på Saabs sida. Å andra sidan är det leverantörer från Sverige som inte alls är kritiska, men om det är tveksamt, beslutar de alltid om en Saab.

Vladimir Antonov, vår förhindrade ryska investerare från London, har nu bjudits in av ”Fordonsomponent Groups”, den nationella svenska leverantörsföreningen, till leverantörskongressen i september.

Bakom initiativet är Svenake Berlie, leverantörens utgående chef. Berglie har öppet kritiserat Saabs ledning tidigare, men sökte alltid en lösning för båda sidor.

I en av sina sista intervjuer förespråkade Berglie öppet en sund svensk ”nationalism” för att stärka den lokala bilindustrin och de leverantörer som är beroende av den. Han saknar alla åtaganden i denna riktning från regeringen i Stockholm.

Ännu i balans är Anonovs deltagande i bilmakaren från Trollhättan. Den svenska regeringen kommer överens om GM och EIB ger det gröna ljuset. GM har redan signalerat flera gånger för att inte ha något emot bankirens inträde. Det beror på EIB, godkännandet är osannolikt någonsin efter den litauiska nationalbankens öppna kritik hos Antonov.

Hans inträde skulle lösa de viktigaste problemen på kort sikt. Saabs ägare "Swedish Automobile NV" fortsätter sin återhämtning idag och noteras med ett plus på över 2% till 2,06 €.

Text: tom@saabblog.net