Saabblog.net Fordonsflotta: Saab 9-3 1.8t Vector Sports Suit

Saab 9-3 1.8t Vector Sport Suit
Saab 9-3 1.8t Vector Sport Suit

För exakt en vecka tar vi vår Saab Nr.3 som ett komplement till Saab 9-5 och 9000 en ny 9-3 1.8t sport vagn. Att säga det i förväg. Kriser har alltid bra sidor. Hade inte varit så nära Saab ny bil val, vi förmodligen inte skulle ha köpt denna bil. Vad skulle ha varit ett misstag.

Eftersom den grundläggande motorn, som ersattes i den nya 9-3 Griffin-serien av 163 PS Turbo, passar perfekt.

Saab 9-3 är väl motoriserad och flytande med den "lilla" motorn, som faktiskt har en 2.0 liters förskjutning. Det maximala vridmomentet är redan vid 2000 varv och ger en viss suveränitet. Turbo är väldigt väl avstämd, du märker inte något turbo-fördröjning och användningen av laddaren kan bara kännas för mycket "turbokänsliga" människor. Först ville vi få den lilla motorn inställd omedelbart med schweizisk hjälp. Låt oss vänta och se.

Saab 9-3 sportdräkt, 1.8t mjuk turbo
Saab 9-3 sportdräkt, 1.8t mjuk turbo

Inom en vecka spenderade vi 1.500 kilometer, främst på motorvägar med vår lilla Saab. Första intrycket av en väldigt tyst och bekväm tågbil har kondenserat. Sportsätena är som vanliga första klass, bearbetningen och driften är bra.

9-3 sportkläderna är inte bara eleganta, det är också praktiskt. En låg tröskel, en bred öppning baklucka. Dessutom praktiska Verzurösen och lätt omklapbara baksäten. Till skillnad från andra livsstildrag är bakänden inte för snedställd. Ett plus, om du ofta tycker om oss med stor last på vägen.

Saab 9-3 sportdräkt, sportstolar med tvåfärgat läder
Saab 9-3 sportdräkt, sportstolar med tvåfärgat läder

Även om sportdräkten är "endast" på 16-tums fälgar, vilket inte är bäst när det gäller utseende, men körkomforten och samordningen av det täta och ändå bekväma chassiet talar för däcken.

Vad vi märkte. Den lilla turbobensinmotorn har ett bra Saabigen-ljud. På något sätt integrerade akustikerna lån från den gamla Saab 900 i ljudet. Ingen aning om hur du gjorde det i Trollhättan, 9-3 förvandlas till vår gata, då vet vi att det kommer en Saab.

Saab 9-3 sportdräkt, "is" bakljus
Saab 9-3 sportdräkt, "is" bakljus

En särskilt cool designfunktion är utseendet på de "isade" bakljusen. Om det vid första anblicken ser ut som det vanliga bakljuset på en Ford kombi, vid en andra anblick, och särskilt i mörkret, ser man det coola, skandinaviska utseendet som gör baksidan av sportdräkten 9-3 omisskännlig.

Köp en Saab nu? Är det inte galet? Vi kan bara upprepa oss själva. Oavsett om 9-3 eller 9-5. Saab bygger stora bilar, de är den bästa Saab i år. Även om banden ligger i Trollhättan och valet är begränsat. Det är värt att köpa en demonstrationsbil eller ett utställningsfordon.

Hur det går med vår 9-3 och hur det slår i grovt vardag, rapporterar vi från tid till annan på vår blogg.

Ännu mer Saab recensioner:

Saab 9-5 TTiD4 Vector XWD

Saab 9-3 TTiD4 Vector Sedan

Saab 9-3 TTiD4 Aero Sportkläder

40.000 kilometer med Saab 9-5 Biopower

Saab 9-5 BioPower 2.3t Deer Performance

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “Saabblog.net Fordonsflotta: Saab 9-3 1.8t Vector Sports Suit"

  • blank

    Cool kasse, Tom! Grattisålder !! :-)))

  • blank

    Vackert! Grattis!

Kommentarer är stängda.