Saab-veckan: Saab Future Edition Trollhättan 2017

Så galen som händelserna ibland ser Saabs framtid på lång sikt bra ut. Huvudvärk orsakar oss de aktuella problemen i Sverige. Om vi ​​lämnar den nuvarande situationen bakom ser vi framtiden och anger året 2017.

Trollhättan i år 2017. Fortfarande en liten stad med en liten bilfabrik. Forsknings- och utvecklingsavdelningarna som Saab driver tillsammans med olika joint venture-partners har vuxit. De innovativa svenskarna är inte bara kopplade till kineserna under lång tid, det finns också ett utvecklingsäktenskap med indiska och vietnamesiska biltillverkare. Förra månaden invigde den svenska ekonomiministern, efterträdare till Maud Olofsson, forskningscentret för batteriutveckling som Saab grundade tillsammans med det lokala universitetet.

Saabs modellutbud i år 2017

Saab 9-1

Den lilla Saab 9-1, som är baserad på en tidigare miniplattform, blev Saabs ”räddare” på de europeiska marknaderna. Utformningen av en aerodynamiskt sofistikerad nytolkning av de första Saab -modellerna är den lilla Saab -stadsbilen och den roliga maskinen i ett. 9-1 finns med små, turboladdade fyrcylindriga från partner BMW och en effekt på upp till 200 hk. I sportversionen har Saab 9-1 elektrisk fyrhjulsdrift, som finns som tillval för alla andra versioner. En hybridversion finns som tillval, för drift i större europeiska städer finns en miljövänlig e-power-variant med en rent elektrisk drivning.

Även den minsta Saab handlar om den revolutionära IQON Konfigurerbar så att varje förare har sin egen individuella Saab. Det intelligenta Saab-gränssnittet kontrollerar laddningen av batteriet och söker på kommandot den bästa laddningstiden till bästa pris, eller till och med på elanvändarförfrågan som bara kommer från förnybara energikällor.

Naturligtvis är det med minoritetsägare Antonovs ingripande en speciell fyrhjulsversion för motorsport, som det ryska laget är mycket framgångsrikt.

Saab 9-2

Klyftan mellan den smidiga Saab 9-1 och Saab 9-3-serien kommer att stängas nästa år av 9-2 i golfformatet. 9-2 är då den minsta modellen i Sverige, som bygger på den modulära Phoenix-plattformen. En Saab 9-2 showbil är på IAA i Frankfurt i september.

Saab 9-3

"Ta tillbaka luckan" hade ropat Saab -gemenskapen och Saab gjorde det. Saab 9-3 kombi baserad på designikonen Saab 900 har funnits i flera år. I Europa och USA har Saab fått tillbaka både gamla och nya köpare.

9-3, på den långa Saab Phoenix-plattformen, finns också som hybrid, E-Power Saab och med turboladdade fyrcylindriga motorer från München. Med Cabriolet, SportCombi och Sedan finns det nu fem varianter utöver Off Road-versionen. Förra året uppgraderades 9-3-serien med en ansiktslyftning. Saab 9-3 Viggen är nu toppmodellen, med 350 PS i etanolläge och lätt konstruktion, han är en seriös konkurrent för sportmodellerna tyska tillverkare.

I övrigt var 9-3 den första Saab med IQon-gränssnittet, vilket är särskilt populärt hos unga köpare.

Saab 9-5 och Saab 9-4x

De två gamla modellerna från post-GM-fasen gör de sista rundorna och är attraktiva med ansiktslyftningar och speciella modeller. Tyvärr har siffrorna fallit i flera år, eftersom licensgivaren GM förnekar svenskarna för att få en hybrid eller en e-kraftvariant på marknaden.

9-4x har medgett att Saab räddade den amerikanska marknaden under svåra år. Efterträdaren var ursprungligen i Trollhättan och gick av linjen. Eftersom den lilla anläggningen ligger vid kapacitetsgränsen kommer nästa 9-4x också att springa igen i Mexiko från tejpen. Saab använder valutafördelen, GM får från Saab en modifierad variant som förmodligen kommer som Cadillac XRX från samma band.

Saab 9-6x

Den stora fyrhjulsdriften från Saab blev löjligt i början och uppfattades som fel bil vid fel tidpunkt. Under tiden gör 9-6x livet svårt för speciellt de klassiska fyrhjulsdrivna bilarna från Range Rover. Både den minimalistiska skandinaviska designen och den högkvalitativa, individuella inredningen (vi kommer att rapportera om detta senare) får poäng hos köpare. Saab 9-6x är bra, men de europeiska och amerikanska versionerna erbjuder ren lyx. Som hybrid är det den enda i sin klass som kan köra rent elektriskt. Den elektriska fyrhjulsdriften och Phoenix-plattformen sparar också vikt och gör Saab 9-6x till den lättaste SUV i sin klass.

I Saab driver partner Youngman, liksom den indiska partnern, en modifierad, lokalt anpassad version av bälten.

Saab 9-7

Efterföljaren till statsminister Reinfeldt driver en, för för de stolta svenskarna är det ofattbart att se en statschef i en BMW som den röstade Reinfeldt. För den 5.40 meter långa 9-7 står som en ”fenix från askan” för svenska Stoz på den vitaliserade biltillverkaren.

Även om BMW, den bästa motortillverkaren i världen, levererar turboladdad glasyr till svenskarna. Allt annat är verkligen Saab på det stora flaggskeppet från Trollhättan. I stan kör 9-7 med eldrift och drivs av bakhjulen. Om föraren kräver full systemprestanda, startar förbränningsmotorn och den elektriska fyrhjulsdriften.

Med 9-7 har Saab maxat ut Phoenix-plattformen. Det är allt. Även om partnerna i Kina, där 9-7 är särskilt populär, vill ha en ännu längre version för tjänstemännen. Men för närvarande är 9-7 över.

Saab är en liten bilmakare, som tidigare. Anläggningen i Trollhättan är för närvarande upptagen med 150.000 Saab. Rykten rycker i veckor för att den nya Saab 9-2 i Tyskland i den före detta Opel-fabriken Bochum slår av linjen. Eftersom GM har sålt Opel i rätt minut, strax efter introduktionen av Ampera till kineserna. Hessianerna var dock inte lika lyckliga som Saab. Opel i Tyskland idag, efter nästan 6 år i kinesisk hand på platsen Rüsselsheim krympt.

Saab tillverkning

För att göra Saab mer lönsamt grundades "Saab Manufactory". Saab har återvänt till sina svenska rötter. Varje kund kan designa sin Saab individuellt med hjälp av tillverkningen. Virke från skandinavisk björk, lönn eller al används främst. Lädret finns i många varianter, sätena återigen från den svenska leverantören ELMO efter att Lear stängt sin fabrik i Trollhättan. Om du inte vill sitta på läder kan du få de finaste sitsöverdrag från Ermenegildo Zegnas vävverk. Ingen ny idé, visserligen, som redan fanns i Saab 9000 -serien innan GM tog bort detta alternativ från programmet.

Speciellt kunderna för Saab 9-6x och Saab 9-7 uppskattar det individuella erbjudandet. Nästan en Saab i överklassen lämnar Trollhättan i serien trim. Också iögonfallande många Saab 9-3 är raffinerade, för i Europa står Saab-kunderna fortfarande underdrivna och bär mink inuti.

Saab Distribution

Saab var den första tillverkaren för att säga adjö till utskriftsmedia. Den svåra kontantpositionen i början av dessa decennier tvingade företaget att fullt ut förlita sig på Internet. Saab gjorde det bästa av nödvändighet, tanken kom till kunderna. Alla återförsäljare är online med Trollhättan, samrådet och konfigurationen sker på stora pekskärmar. Saab-fabriken är inblandad för speciella önskemål. Kunden kan uppleva att producera sin personliga Saab från pressaffären via färgbutiken till samlingslinjen.

Saab i år 2017, bara en vision?

Ja, Trollhättan och Saab i år 2017. Bara visionen om en helt galen bloggare, eller nära verkligheten? Statsminister Reinfeldts politiska öde och utvecklingen på Opel är givetvis helt fiktiva. Men Saab IQon, Saab Hybrid, Saab E-Power, allt finns redan och gör sina rundor på svenska vägar. Saabs elektriska fyrhjulsdrift är en verklighet, liksom de nya Saab-patent för lätt konstruktion inom tankbranschen. Den nya Phoenix-plattformen kan faktiskt användas upp till en billängd på 5.40-mätare. Så allting är bara vision?

Nej, det kan vara sant, 2017, 2018 eller 2019. Ibland drömmar blir sanna för att människor vill uppleva dessa drömmar. Som Saabs folk.

Text: tom@saabblog.net

13 tankar om “Saab-veckan: Saab Future Edition Trollhättan 2017"

 • blank

  Låter bra Men jag börjar också tvivla på de nya ägarens vilja att ta tillbaka SAAB-andan. Retroform med hatchback acceptera 93? Låter inte så långt just nu. Något förväntar oss i stil Phoenix. SAAB skulle behöva vara extraordinärt igen. Tänk på saker som inte är jämförbara. Alla konstruktions- och konstruktionsförslag inkluderar inte det.

  • blank

   Är feniX inte exceptionellt? Och hur är det med IQon, och hur är det med en elektrisk bakaxel med vridmomentvektor?

   Det kommer inte bli en ny 900, men såg du den nya 9-5 och 900-skrå sida vid sida bakifrån?
   Dessa två bilar hör hemma, utan tvekan.

 • blank

  Mycket, mycket trevlig artikel. Och med lite tur inte ens så orealistiskt ... 🙂

 • blank

  ... du kan drömma om något ... tänkte författaren ... 😉
  Jag håller tummarna och jag tror starkt att om de andra på nSAAB inte "skruvar upp det" kan det vara något ...
  Skulle vara riktigt troll ... eh ... jättebra ...

 • blank

  Något helt annat, bra artikel med en eller annan liten humoristisk svepning.
  Framför allt visar artikeln vilken potential Saab skulle ha om de överlevde den nuvarande situationen och sedan ta chansen.

 • blank

  TOM,
  det här är en riktigt bra artikel, grattis !!!

  Jag var fortfarande tvungen att le på en eller annan punkt. Dessutom kommer 9-5 och 9-4x inte att vara så länge. 😉

  Fortsätt Saabing,

  RedJ

 • blank

  Saab 9-1: Exakt en retromodell av de första modellerna. Plus rätt PR där meddelandet och livsstilen med alla sina möjliga fasetter av design på säkerhet, teknik, upp till rallyhistoriken transporteras. Om det är gjort på samma sätt som Mini, ska det fungera lika bra.

 • blank

  Saabs individualitet och värde måste annonsera mer tungt.
  Det skulle ge varumärket ett bildstöd igen.
  Opel-återförsäljarnätverket kan vara lämpligt för försäljning, eftersom det inte finns något jämförbart i denna fordonskategori.
  Lägg till det där nätets densitet.

 • blank

  Saabs framtid ser bra ut: Om betydligt mer är gjort i Tyskland kommer den traditionella bilden att återvända med en lovande framtid.

 • blank

  @ J.Marquardt och Holger,

  Jag kan bara hålla med dig både 😀 och författaren en GIANT komplimang: D.

 • blank

  Jag vet, bara delvis jämförbar: Men varför skulle SAAB inte lyckas, vad Porsche eller Apple har lyckats. Båda på gränsen till konkurs är de nu otillgängliga.

 • blank

  Vad "slängde" in författaren? Jag vill också ha något ...

Kommentarer är stängda.