Saab Sverige: Varför Saab överlever krisen - eller inte.

Valdemar Lönnroth
Valdemar Lönnroth

Det finns olika sätt att se saker. Det beror ofta på platsen. Saabblog.net är hemma nära Frankfurt och så, trots goda svenska vänner, inte så nära.

En som är mycket nära och upplever Saab varje dag är Valdemar Lönnroth, ekonomisk journalist på TTELA i Trollhättan.

Idag publicerade han "Pros" och "Contra" för Saab ur hans synvinkel. Hans svensk - regionala syn på saker är intressant, hans argument låter.

För Saab och överlevnaden av varumärket i hans ögon tala följande punkter:

1. Bindande kontrakt med två kinesiska bilföretag, ett fungerande försäljningsnätverk på världens största bilmarknad.

Dessutom är de kinesiska bolagen åtagit sig att genomföra utvecklingen med alla kostnader för tre nya modeller. Det har aldrig hänt i Saabs 64-år. Det finns också en rysk affärsman som knackar på dörren, oavsett hur illa det är för Saab.

2. Nya modeller på marknaden. Saab 9-4x och Saab 9-5-serien. Dessutom en äldre modell, med ett bra diesel-erbjudande. Under normala omständigheter skulle försäljningen vara bättre än tidigare, blygsamma siffror.

3. Saabs tekniska kunskaper var mycket viktiga i GM-nätverket. Saab är fortfarande ett företag som står för teknisk innovation. Och tjänsteleverantörerna med teknisk kunskap är i allmänhet, trots svåra omständigheter, mycket lojala.

4. Fabriken, som alltid konkurrerar med Rüsselsheim, anses vara mycket konkurrenskraftig, enligt GM Investitonen.

5. En styrelse med namnet Muller. Den ständigt nya finansiella eller affärspartnern presenterade och därmed motsatte sig sina kritiker.

Vad talar mot Saab, varför företaget inte kommer att överleva krisen:

1. De kortsiktiga problem som ritas. Faktiska problem med leverantörer, många pusselbitar som måste sorteras för att starta om. Ett grundläggande villkor är lösningen av kortsiktiga problem.

2. Den långsiktiga lösningen av ägarstrukturen med Pang Da och Youngman tar tid. Antonov är fortfarande fast i beslutsprocessen.

3. Kundförtroende är mycket lågt. Tron på varumärkets överlevnad - utanför hemmamarknaden - är mycket skadad. Särskilt inom företagskundområdet, vilket är mycket viktigt för Saab. Det kommer att ta lång tid innan Saab kan återställa det förtroende som har skadats under de senaste månaderna eller åren.

4. En av de riskfaktorer som identifieras i de finansiella rapporterna är Saab-anställdas förmåga att rekrytera. Saab måste vara en attraktiv arbetsgivare. Det motsatta är fallet, vissa viktiga medarbetare har börjat undersöka arbetsmarknaden och fråga potentiella arbetsgivare - särskilt Volvo - om möjligheterna.

5. Det finns ingen VD på Saab som bara kan fokusera på Trollhättans plats. VD Victor Muller är fullt delaktig i förhandlingar för att säkra den framtida ägarstrukturen.

Vad gäller dagens affärsartikel från Trollhättan. Enligt min åsikt uppväger de positiva argumenten och Saabs framtid skulle kunna försäkra sig om att de skulle kunna lösa de kortsiktiga problemen.

Vad sägs om kundernas förtroende? Igår har några fans dumpat frustrationen över Saab här. Jag kan förstå henne. Mot kvällen kom emellertid många positiva e-postmeddelanden från läsare, med vilka hittills inte var någon personlig kontakt. Jag tror att förtroendet, även i Tyskland, är starkare än svenskarna ser det.

På så sätt fortsätt Saabing!

Text / översättning: tom@saabblog.net

Källa / bild: TTELA

5 tankar om “Saab Sverige: Varför Saab överlever krisen - eller inte."

 • blank

  Det är återförsäljare som avskräcker potentiella kunder. Jag vet två SAAB-centra. I båda kan du tydligt se att troen på varumärket nästan inte längre är vohanden. SAAB kan bara få kurvan om 93er förnyas tekniskt så snabbt som möjligt. 5 Meter Monster 95 är inte ett alternativ för mig och bara en övergångsmodell. Jag är också mycket öppen för en SAAB SUV, men tack med modern diesel. Jag fick min andra 2010-kombination för 93. Jag håller den tills 2014. Om det fortfarande finns SAAB, men inget riktigt alternativ till nuvarande 93er, så köper jag på Kunkurrenz

 • blank

  @ FalkvV: Sådana kommentarer om privatbranschen som reklam hör inte till här, så ha kul med Volvo.

 • blank

  Som SAAB begagnad bilhandlare tänker jag redan på vad som kommer att hända därefter. Du kan fortfarande sälja alla SAAB-konvertiblar bra. Du måste vara mycket försiktig med inköp av stationsvagnar och limousiner, efterfrågan har minskat mycket kraftigt. Detta beror till stor del på de många motorfel i 3.0 Diesel och 2.3. Jag känner kunder som använder sin 9-5 Kombi 3.0 Diesel inom två år: 30.000 9 euro! har tappat eftersom ingen återförsäljare tar tillbaka denna bil. Rep. Sårbarhet mot 3-XNUMX Diesel förargade många kunder och körde dem till andra märken. Jag kommer att fortsätta sälja SAAB men kommer att öka min andel av Volvobilar.
  Hälsning
  Falk of Vegesack, Brunswick

 • blank

  En bra sammanfattning av nuvarande mellannivå tror jag. Negativa poäng 1, 3 och 4 (5 faktiskt också) bygger alla på förtroende (vilket måste delvis återvinnas). Men enligt min uppfattning har Saab gjort misstag i sin konstruktion tidigare. Jag hoppas att de lärde sig av det.

 • blank

  Kundernas förtroende för varumärket SAAB beror inte bara på vad som händer i Sverige utan också - och jag tror - framför allt på de lokala återförsäljarnas beteende. Och här kan du komma till helt olika resultat. Poängen är att det verkligen finns potential att stärka förtroendet, jag är inte säker på om:
  a) handlarna är inte helt medvetna om detta
  eller
  b) de är så skakade att det bara är för svårt att förmedla förtroende

  PS: Låter lite svepande, men det borde inte vara så menat!

Kommentarer är stängda.