Saab situation: Saab baksmälla eller vad?

Vi väntar på detta: Löpband i Trollhättan
Vi väntar på detta: Löpband i Trollhättan

Under de senaste GM-åren var det svårt att vara Saab-fan. Bönräknarna från Detroit räddade det svenska företaget och försökte ta det roliga av varumärket. Vem ville köpa en Saab var motsatta vänner i förklaring.

Nu bygger Saab bra bilar igen, produkterna är konsekventa, det som ligger i rörledningen ser bra ut. Men nu finns det banden. En dödlig situation.

Och stanna hela juli i viloläge. Sängvaran från Saab såldes idag, under värdet som vi tror. Ett kortfattat beslut som allvarligt äventyrar Trollhättans webbplats. Dessutom, särskilt irriterande, lösningen löser inte ett enda problem.

En svensk tidning beräknade att intäkterna skulle vara tillräckliga för nästa två månadslön. Så juli och augusti är säkrade, tillräckligt med tid för att anställda ska leta efter en ny arbetsgivare.

Tyvärr är Saab-kommunikation återigen ett av orsakerna till all elände. För månader sedan talade man om en "morgon rinnande näsa" som sedan överraskande utplånade hela produktionen. Fram till igår ville företaget upprätthålla en produktionsstart i juli, även om ”busstrummorna” redan angav något annat.

Nu upptäcker du plötsligt leverantörernas sommarlov, ett problem som IF Metal erkände förra veckan.

Har Saab-ledningen lärt sig av kriserna? Nej, studsar du av kunder och återförsäljare med jämna mellanrum. Även idag var det ett lågt slag för alla som har litat på uttalandena. Fläktarna förtjänar inte det, vi är lojala kunder, vissa har väntat sedan januari för de beställda bilarna.

Du är tålamod, men hur mycket längre?

Som leverantörerna. ”Dagens Nyheter” publicerade idag från leverantörer som senast fick pengar från Trollhättan i januari. Hur länge ska detta pågå?

På måndag tecknades kontrakt med de nya partnerna från Kina. Dessa är nu rättsligt bindande ombord. Kineserna är - om vi tittar på det faktiskt - det enda halm som kan garantera en ny produktion.

Kommer produktionen att vara i augusti? Om det finns en ekonomisk insats från Kina, så ja. Om det stannar, fortsätter vi att se stående band.

Bör man avbryta sin order nu? Vissa läsare idag har ventilerat sin ilska med e-post till vår blogg. Jag förstår det, men jag är inte Saab. Jag är inte heller Victor Muller, som försöker göra märke med varumärket varje dag. Det är därför jag skulle svara den frågan en gång.

Skulle jag beställa en ny Saab? Jag tror det. Är jag lite galen? Förmodligen.

Text: tom@saabblog.net

4 tankar om “Saab situation: Saab baksmälla eller vad?"

 • Två ord om idag:

  När vattnet är upp till nacken,
  då ska du inte hänga ditt huvud.

  Handduk kastar -
  pessimisternas favoritsport.

  Långt levande Saab

  Hälsning

 • blank

  Jag tror att Tom var i dåligt humör idag. 😉 Som vissa andra. Det som är förståeligt, du tittar på situationen i Sverige.

  Hälsning Leif

 • blank

  Tja, kan författaren ta andan? Klart! Men det borde inte förbli obefogat.
  Vem skulle ha litat på Victor Muller för att bygga dessa olika utsikter för Saab? Han kämpar som ett lejon för Saab. Du bör alltid föreställa dig att det här handlar om miljontals förhandlingar - och detta på bred front med olika företag på olika platser.
  Viss respekt bör upprätthållas här. Och - kanske till och med titta på de gamla favoriterna, beskrivna som så lojala, som helt enkelt lämnade denna situation i efterhand. Dessutom tror jag inte att Victor Muller också kommer att börja producera på egen hand på sidan.
  Det är säkert kommunikativt vid Saab något fel, men artikeln passerar helheten. Hur som helst, tack, bloggen är bra och håller mitt intresse för Saab. Och som jag sa kan initiatören också släppa lite luft? Klart!

  • blank

   Ovanstående kommentar bör inte lämnas utan kommentarer.

   Saab-situationen är faktiskt ren baksmälla. Ribbon står stilla i veckor, pengar är knappa, leverantörer lämnas tomhänt, många stämmer i domstol, kunderna går iväg och Muller förvandlar sig från frälsare till kontantprov. Här i den svenska pressen har nyheterna om de olyckliga bonusarna skadat sitt rykte mycket. Dessutom går pressavdelningens auktionsteknik i korthet, allt går fel i fel riktning.

   I detta avseende är Tomas blogg inte över Tema, han möter kärnan.
   Förutom en punkt: GM har inte sparat Saab, tvärtom pumpas i många miljarder, moderniserad fabrik och sista vänster plattform och verktyg.
   (snälla ursäkta min dåliga tyska)

Kommentarer är stängda.