Saab framtid: Maud Olofsson om Saabs framtid

Maud Olofsson
Maud Olofsson

Idag var Maud Olofsson på den svenska semesterön Gotland. Varje år, innan landet hamnar i ett djupt sommarhål, finns det Almedalsveckan i Visby. I princip är det en stor, svensk politisk show som Olof Palme grundade under 40 år sedan. Den legendariska svenske och Gotland semesteraren stod på baksidan av en lastbil och gav sitt tal.

Uppmärksamheten var säker. Så åtminstone den svenska legenden, som jag fick veta. Eftersom 1968 jag inte var i Sverige.

Idag är det svårare för politiker att locka uppmärksamhet på Gotland. Förmodligen skulle ingen av de nuvarande spelarna ha modet att tala fritt på en lastbäddsbädd framför Gotlands semesterfirare.

Tillbaka till Maud Olofsson. Trots att hon uttryckligen inte ville svara på Saabfrågor kom det till detta odödliga ämne. Olofsson hade träffat några dagar sedan i Stockholm med delegationen från kinesiska NDRC.

Om mötet och om Saabs framtid uttryckte hon sig med många "om" men i grunden positivt. Hon sa "om de kinesiska partnerna har de finansiella musklerna och om partnerskapet kommer till stånd, så är det något som är lönsamt, något som kan fungera." Men det återstår fortfarande några steg att ta.

Det låter lite hopp för Saab, för Pang Da och Youngman skulle först investera 2.3-miljarder kronor.

Olofsson beskrev diskussionen med besökarna från Kina som positiv och försökte lyfta fram "fördelarna med Saab". Som ett exempel ser hon relationen mellan Geely och Volvo, som också krävde ett starkt ekonomiskt engagemang från kineserna.

Adress till investeraren Antonov var minister Olofsson mindre pratsam. I princip vill hon inte kommentera EIB: s reservationer om den ryska investeraren. Maud Olofsson är i nära kontakt med banken från Luxemburg och hon inser att frustrationen i Trollhättan är stor. Många problem kunde ha förhindrats om Antonov hade ingått som aktieägare.

Men, sa hon, det är en fråga för den luxemburgska banken. Regeringen själv skulle inte säga "nej" till Antonov.

En helt annan bild än vad ministern försöker skildra, säger en annan svensk politiker. Tidigare minister Mats Odell sa idag att regeringen försökte utöva politiskt tryck på EIB.

Detta motsätter sig vad Olofsson försöker skildra oss. Hon erkände emellertid att ha skrivit brev till EIB.

Hoppas på Saab? Hoppas för en produktionsstart? Hoppas på en stabil Saab-framtid? I vilket fall som helst. Om några veckor blir vi smartare.

Text: tom@saabblog.net