Saab framtid: Maud Olofsson om Saabs framtid

Maud Olofsson
Maud Olofsson

Idag var Maud Olofsson på den svenska semesterön Gotland. Varje år, innan landet hamnar i ett djupt sommarhål, finns det Almedalsveckan i Visby. I princip är det en stor, svensk politisk show som Olof Palme grundade under 40 år sedan. Den legendariska svenske och Gotland semesteraren stod på baksidan av en lastbil och gav sitt tal.

Uppmärksamheten var säker. Så åtminstone den svenska legenden, som jag fick veta. Eftersom 1968 jag inte var i Sverige.

Idag är det svårare för politiker att locka uppmärksamhet på Gotland. Förmodligen skulle ingen av de nuvarande spelarna ha modet att tala fritt på en lastbäddsbädd framför Gotlands semesterfirare.

Tillbaka till Maud Olofsson. Trots att hon uttryckligen inte ville svara på Saabfrågor kom det till detta odödliga ämne. Olofsson hade träffat några dagar sedan i Stockholm med delegationen från kinesiska NDRC.

Om mötet och Saabs framtid uttryckte hon sig positivt med många ”if” men i den grundläggande tonen. Hon sa att "om de kinesiska partnerna har finansiella muskler och om partnerskapet kommer att realiseras, är det något som är hållbart, som kan fungera." Men det finns "några fler steg att ta".

Det låter lite hopp för Saab, för Pang Da och Youngman skulle först investera 2.3-miljarder kronor.

Olofsson beskrev diskussionen med besökare från Kina som positiv, att hon försökte betona ”fördelarna med Saab”. Hon ser förhållandet mellan Geely och Volvo som ett exempel, vilket också krävde ett starkt ekonomiskt åtagande från kineserna.

Adress till investeraren Antonov var minister Olofsson mindre pratsam. I princip vill hon inte kommentera EIB: s reservationer om den ryska investeraren. Maud Olofsson är i nära kontakt med banken från Luxemburg och hon inser att frustrationen i Trollhättan är stor. Många problem kunde ha förhindrats om Antonov hade ingått som aktieägare.

Men, sa hon, det är en fråga för den luxemburgska banken. Regeringen själv skulle inte säga "nej" till Antonov.

En helt annan bild än vad ministern försöker skildra, säger en annan svensk politiker. Tidigare minister Mats Odell sa idag att regeringen försökte utöva politiskt tryck på EIB.

Detta motsätter sig vad Olofsson försöker skildra oss. Hon erkände emellertid att ha skrivit brev till EIB.

Hoppas på Saab? Hoppas för en produktionsstart? Hoppas på en stabil Saab-framtid? I vilket fall som helst. Om några veckor blir vi smartare.

Text: tom@saabblog.net