Saab 9-5: Hirsch Prestanda sportratt och pedaler

Hjortföreställning
Hjortföreställning

För några veckor sedan har vi vår privata "Saab-verktyget”Och uppmanade våra läsare att stödja den lokala Saab-återförsäljaren.

Vi har gett våra Saab 9-5 Sportcombi i den första serien en Hirsch-sportratt, en aluminiumpedalsats och en släp för alla fall. För förutom optiken ville vi också ha något praktiskt, eftersom Saab kan dra 1.8 ton, mer än någon "wannabe SUV" förresten. Det var därför det fanns en avtagbar dragkrok från Saabs specialerbjudande för 9-5.

En stag prestandaförbättring, en hjort och en hjort upphängnings sport avgassystem av våra favorit schweiziska tuner vi hade redan ägnat sig åt i slutet, alla rekommenderas, så inte mycket var kvar.

Saab har nu slutfört sin "uppgradering" och Hirsch Performance-sportsratten var värt varje cent. I jämförelse med Vector-rattserien är Hirsch-valansen särskilt lätt att greppa, läderet är mer tilltalande och av hög kvalitet, valansen är lite tjockare. Att köra Saab är ännu roligare i kombination med sportpedalerna.

Hirsch Performance Ratt, Hjortspedal Set i Saab 9-5
Hirsch Performance Ratt, Hjortspedal Set i Saab 9-5

Rattet har dock en historia som slår bra ljus på schweiziska kundservicen. Vi vill rapportera kortfattat. Efter att ha beställt oss i mitten av Saab fick vi nyheterna efter ett tag att Hirsch inte längre har hjul till Saab 9-5 av den första serien som finns tillgänglig.

Vi skrev sedan en kort e-post till St. Gallen eftersom Hirsch fortfarande hade listat rattet på sidan. Nästa dag fick vi nyheten att inga nya ratt producerades, men bara en var fortfarande i lager. Vi bad om en reservation - vilket Hirsch gärna gjorde för oss - och beställde genom vårt Saab-center.

E-postkontakt och kundservice med Hjortföreställning var första klass, som vi är vana vid från Schweiz och deras produkter. Tack igen till Schweiz!

För dem som också vill ha sin 9-5 1-serie uppdaterad med ett Hirsch-ratt, de dåliga nyheterna. Vår ratt var verkligen den enda som fortfarande är tillgänglig.

Text: tom@saabblog.net