Saab News: Framtiden har börjat idag

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

För Saab är idag en viktig dag. För att Saabs framtid har blivit mycket säkrare och tydligare med undertecknandet av kontrakten. Och vi gillar vad vi ser. Måste vi berömma Victor Muller för en gång? Det verkar så.

Undertecknandet ger Saab en enorm ökning av affärsstabiliteten. För att, om den sista kinesiska posten också kräver godkännande av olika myndigheter, har Pang Da och Youngman gjort ett tydligt uttalande för varje Saab. Lagligen är kontrakten bindande, investerarna är ansvariga. Ett reträtt är nu inte så lätt och kineserna skulle vara dyra.

Samtidigt säkades framtiden på Trollhättans plats, vilket gör mig personligen särskilt glad för den lilla staden. Oavsett var Saab kommer fram ur linjen i framtiden är svenska ingenjörer ansvariga för utveckling, design, testning och kvalitetsblandning.

Saabs ursprung, rötterna i Skandinavien, det förflutna i flygindustrin och pionjärrollen som turboutvecklare och ledare inom fordonssäkerhet, kommer alla att finnas i framtida modeller. Dessutom är många spännande funktioner som nu utvecklas.

Med den nya Saab 9-1, som många fans längtar efter, kommer Saab att föra antalet enheter till de europeiska marknader som Trollhättan behöver för att fullt ut kunna utnyttja anläggningen. Den nya, stora Saab, 9-6x och 9-7 utvecklas främst för marknaden i Kina, eftersom de älskar stora, prestigefyllda bilar där. Kanske kommer den stora Saab att rulla av löpbandet i Kina, både för den lokala marknaden och för Sverige.

Youngman tar över finansieringen av utvecklingsarbetet, Saab bidrar med kunskapen till det. En bra affär, alla gör vad han kan och där styrkorna ligger. Saab då inte längre överdrivna och oflexibla EIB-lån, kan bli av med den luxemburgska bankens konkurs. Bilproducenten kan fokusera på vad som är viktigt: Bygg bra bilar.

Allt och mycket verkar vara möjligt nu. Nya perspektiv öppnar sig för Saab.

Var är fångsten? Vi ser för närvarande inte några. Även om det fortfarande finns osäkerheter, såsom det slutliga godkännandet från NDRC. Beslutet från NDRC-kommissionen i Sverige har dock avsevärt minskat denna risk. Den kortfristiga finansieringen är också nästan, men inte säkerställd till 100%, men riktningen är rätt.

En omstart av produktionen närmar sig. Leverantörer ser en ekonomiskt stabiliserad bilhandlare som de kan lita på. Medarbetarna har mer säkerhet för jobben.

Och vi kommer äntligen att få en bil från Trollhättan igen.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “Saab News: Framtiden har börjat idag"

  • Jag är väldigt lugn
    finns det redan information när produktionen börjar igen?

  • blank

    Tack för de här fantastiska nyheterna ... 😉

    PS: Jag är redan här mer än “face book” 🙂 en mycket, mycket bra webbplats / blogg !!! TACK!!!

Kommentarer är stängda.