Saab News: Antonov vill "befria" Saab från EIB.

Vladimir Antonov
Vladimir Antonov

EIB-lånet för Saab är underkastat många villkor och hämmar bilproducenten från Trollhättan massivt på alla företagarfriheter. För närvarande är försäljningen av fastigheter till EIB i Luxemburg för godkännande.

Den ryska investeraren Antonovs inträde har också varit på EIB-skrivbordet i månader och verkar misslyckas på grund av det. Antonov lanserade en "charmoffensiv" i Sverige förra veckan, därmed positionerade fackföreningar och olika politiker och föreningar.

Saab eller Antonov förhandlar för närvarande med flera europeiska banker för att fullt ut återbetala lånet från EIB och därigenom befri Saab-säkerheten. Detta meddelades idag av nyhetsbyrån TT. Det handlar om en summa av 2 miljarder kronor eller om 220 miljoner €. Trollhättan skulle vara mycket mer flexibel utan detta lån, även med avseende på investerare från Kina.

Text: tom@saabblog.net