Saab News: Sverige på morgonen

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Igår hände mycket om Saab. Den exakta effekten av igår känns lite efterhand som den svenska regeringen och EIB tar ställning.

Antonov är tillbaka i London, men det var inte mycket att lära sig om de konfidentiella mötena med de kinesiska delegationerna Pang Da, Youngman och NDRC.

Registreringsnummer för den senaste månaden är här. Inte värt att nämna, för om inga band löper kan du inte leverera någonting. Bil Sverige meddelar 221 nya Saab för Sverige i juni, medan Volvo igen presenterar starka siffror med 5.258 nya bilar.

Men siffrorna är snön på förra vintern, det förflutna. Viktigare är bandets början i stablebacka, och det ser inte ut dåligt. Även om Kronofogden fortsätter att tillkännage nya påståenden har 80-företag nu lämnat in en rättegång mot Saab, men dessa problem bör också lösas med ny likviditet.

För som man säger kan glaset vara halvfullt eller halvtomt. Om vi ​​ser det idag i "halvfullt" läge har vi följande bild. Enligt olika uppskattningar har Saab skulder på 50 till 60 miljoner euro. Fordringar på cirka 9 miljoner euro har registrerats. Så den stora majoriteten av leverantörerna håller tyst och har inte skrivit av kunden från Trollhättan.

Leverantörerna, som många Saab-kunder, väntar för närvarande. Oavsett om Plastal är i Simrishamn, Lear eller DHL i Trollhättan eller IAC-gruppen i Färgelanda, håller de alla upp uppsägningarna och väntar. Konsensusuttalandet från alla leverantörer i miljön väntar på en långsiktig finansiering och därmed för ökad säkerhet. Kanske det längtade budskapet kommer de kommande dagarna.

Åtminstone är det inte kunden. Eric Geers från Saab fortsätter att tillkännage nya order från hela världen.

Text: tom@saabblog.net