Saab News Luxembourg: EIB och Eva Srejber

Eesp. Srejber, ansvarig för Saab, lämnade EIB i Luxemburg. Som en av åtta vice styrelseledamöter har hon varit i banken sedan 2007. Och nej, avgången var inte förvånande och inte på grund av Saab hade avtalet med banken gått ut.

Efterföljaren av fru Srejber, som kommer från Sverige, är den tidigare finansministeren från Österrike Wilhelm Molterer.

Vad avgången betyder för Saab är oklart. Också vad han menar för Antonov. Det kan faktiskt bara bli bättre.

EIB har alltid avvisat den ryska finansieraren, men ändringsförslaget är ännu inte i sikte. För närvarande spelas flera Antonov-scenarier i Sverige. Förmodligen kommer regeringen, statsskulden och GM att positionera sig på ryssarnas sida mot EIB.

Antonovs inträde skulle vara viktigt för att säkra likviditeten tillförlitligt tills de kinesiska investerarna godkändes. Eftersom Antonov inte vill - och inte kan - vara majoritetsaktieägare, är det faktiskt i EIB: s intresse att äntligen ge grönt ljus. På ett sätt säkerställer Antonov Saab - och därmed EIB-lånen.

Text: tom@saabblog.net