Saab News: Saab säljer fastigheter

Saab fabriken Trollhättan - såld?
Saab fabriken Trollhättan - såld?

Uppdatering: 09: 59

Saab har sålt 50,1% av sina fastigheter i Trollhättan. Köparen är det svenska fastighetsbolaget Hemfosa. Saab kommer att få 255 miljoner kronor för det, vilket är lite mindre än den ursprungliga 300-miljön. Krisrabatt bara. Hemfosa har möjlighet att förvärva ytterligare aktier i Saab Immobilien inom 30 dagar.

Saab hyr ut fastigheterna för 15 år, men behöver inte betala hyra under det första året. EIB: s godkännande och Riksgäldsstyrelsen är pågående.

Trollhättan, Sverige: Svensk Automobile NV (Svenska Automobile) tillkännager gjorde Saab Automobile AB (Saab Automobile) har nått en villkorad överenskommelse med avseende på en försäljning av 50.1% av aktierna i Saab Automobile Property AB (Saab Property) med ett transaktionsvärde uppgående 255 miljoner ( EUR 28 miljoner).

Ett konsortium av svenska fastighetsinvesterare, som leds av Hemfosa Fastigheter AB (konsortiet), köper 50.1% av aktierna i Saab Property för en total köpeskilling uppgående 255 miljoner vill, reflektera över anpassning till transaktionspriset för en årigt hyresavtal gratis period. Fastigheten 483,000 m2 byggutrymme. 300 miljoner (EUR 33 miljoner) på samma villkor inom 30 dagar efter stängning.

Saab Automobile vill ingå ett leasingavtal med Saab Property under en period av 15 år.

Som gemensamma ägare försöker konsortiet och Saab Automobile att vidareutveckla fastigheten, inklusive refinansiering av fastigheten vid ett senare tillfälle. Saab Automobile råds av Catella Corporate Finance.

Saab Automobile för att sälja fastigheten, Riksgäldskontoret (NDO), är garant för EUR 400-lånet från Europeiska investeringsbanken (EIB) som syftar till att släppa sin andel av aktierna i Saab Property , Om NDO lämnar sin pant i aktierna i Saab Property kommer garantin för NDO till förmån för EIB att minskas med 120 miljoner euro. Som ett resultat syftar Saab Automobile till att uppställa högst EUR 280 miljoner under det befintliga EIB-lånet (av vilket 216.9 nu har ritats). Ytterligare ytterligare EUR 63.1 miljoner kommer att finnas tillgänglig för Saab Automobile under EIB-lånet. Saab Automobile söker slutgiltigt godkännande från EIB, NDO och den svenska regeringen för att slutföra den transaktion som den förväntar sig inom kort.

Swedish Automobile och Saab Automobile fortsätter diskussionerna med flera parter för att säkra ytterligare kortfristig finansiering för att starta om produktionen. Det kan emellertid inte vara säkert att dessa diskussioner kommer att bli framgångsrika.

Jens Engwall, VD Hemfosa Fastigheter AB, sa: ”Vi är mycket nöjda med avtalet med Saab Automobile. Vi kommer att fortsätta att tillföra värde för Saab Automobile när vi utvecklar fastigheten. "

Text: tom@saabblog.net

7 tankar om “Saab News: Saab säljer fastigheter"

 • Här sprids ingen ”typisk tysk pessimism”, men kritiskt granskad.
  Många företagsbeslut som bedömdes vara positiva av den internationella pressen (Hawtai, återupptagande av produktion utan omförhandlade leverantörskontrakt etc.) hamnade som dyster. Du blir bara mer skeptisk ...

 • blank

  De 300-miljoner kronor som tidigare fanns i rummet låg till grund för försäljningen av hela fastigheten, inte bara 51-procenten.
  Såtillvida är det verkligen inte en kris tee, men en mycket bättre lösning för Saab eftersom därigenom eventuellt införande av ett VA är fortfarande möjligt, vilket kan ge ytterligare pengar i kassakistan.
  Detta är också avslaget på EIB-avfallet, eftersom Saabs säkerhet har förbättrats avsevärt sedan igår.
  Låt oss vänta och se - jag tror att vi får mer information.
  Det verkar vara ett typiskt tyskt drag att inledningsvis vilja se allt negativt - andra internationella källor ser det mycket mer positivt

  • blank

   Marcus, Marcus, läs Saabs pressmeddelande innan du skriver på min blogg. "Investerarna har rätt att köpa ytterligare aktier för att öka beloppet till 300 miljoner kronor (33 miljoner euro) på samma villkor inom 30 dagar efter stängning" Besticket har sålts, resterna är bara värda 45 miljoner kronor, så lite ”ödemark” och några byggnader runt anläggningen. Ok

   • blank

    ... men det behöver inte vara så ... för PM säger inte att de kommer att få resten för 45 miljoner, men istället talas det om "ytterligare aktier för att öka beloppet till 300 miljoner kronor" . Detta ger inget uttalande om hur mycket den totala återstående tillgängliga är värd. Så om du hänvisar till meddelandet, läs bara vad som finns i det. Eller mina kunskaper i engelska är otillräckliga. Kanske.

    • blank

     Helt enkelt: totalt belopp 300 miljoner. Mindre redan överenskommet för 255 miljoner för 50,1% = 45 miljoner vila. 😉 Inget brott ...

     • blank

      Vi kan fortsätta spela det här spelet för alltid. Eftersom 300 miljoner inte ges i detta PM som ett totalt värde ... utan snarare är resultatet av den tidigare ansträngningen att sälja hela fastigheten för 300. Du kan gå skämtsamt och säga: 45 miljoner inte lika med 49,9% om 51,1 betalades för 255% 😉
      men låt oss göra det.
      Som med många andra beslut eller utvecklingar är jag säker på att vi kommer att älska det tidigare än vi skulle vilja veta om det var ett bidrag till att komma tillbaka på rätt spår. Förresten: tack för den uppenbarligen alltid snygga uppdaterade infoen!

      • blank

       Ja vid första anblicken är det inte klart. Och tack för berömmen Tom

Kommentarer är stängda.