Saab-krisen: Saab-frågan om ödet

Rabenscharzer himmlar över Saab
Rabenscharzer himmlar över Saab

Situationen i Sverige är hemsk. Fastighetsförsäljning kan inte heller ändra det. För det är - som så ofta är fallet i akuta krissituationer - "för lite, för sent".

Saabs nuvarande öde på kort och medellång sikt kommer inte längre att avgöras i Trollhättan eller Sverige. Beslutet fattas på andra platser runt om i världen.

Eftersom den svenska statsministern Reinfeldt i går sade följande mening i samband med Saab "Sverige investerar i människor, inte i underhåll av gamla befintliga strukturer". Det var klart. Det finns inget stöd för Trollhättan från Stockholm.

Beslut om Saabs framtid faller runt om i världen, av olika skäl.

Västeuropa, Luxemburg:

EIB är baserat i Luxemburg och vi vill faktiskt inte skriva om EIB längre, eftersom EIB är ren Saab -frustration för oss. EIB -lånet är Saabs ”rep runt halsen”. Lånet är för dyrt, oflexibelt och blockerar all entreprenörsfrihet. Dessutom pantsattes allt som Saab har i värdefull säkerhet för detta lån. Den nuvarande försämringen av situationen beror till stor del på EIB.

EIB tar nyckelpositionen i det aktuella scenariot och kommer att bestämma det kortsiktiga ödet inom de närmaste dagarna.

Fastighetsaffären beror på EIB, eftersom den har vetorätt. Om EIB säger ”Nej”, till och med ett ”Ja” från Stockholm inte skulle vara till någon nytta, är försäljningen av fastigheten ogiltig.

I går klargjordes det att Saab inte kommer att tillhandahålla någon finansiering tills vidare. Beskedet kom omedvetet via Svenska Dagbladet och är en tydlig varning för Saab. ”Få ordning på ekonomin, annars stänger vi av saften”, är budskapet från EIB.

Mycket osannolikt är frisläppandet av säkerheter, Saab borde inte avsevärt förbättra den finansiella situationen. Saab anses vara akut hotad av konkurs. Ingen bank avstår värdefull säkerhet i denna situation.

Det finns inget behov av att prata om att komma in i Antonov, EIB har blockerat det. Det stannar så. Räddning från EIB-blockaden skulle bara kunna ersätta lånet. För det skulle det behöva en generös givare.

Asien, Peking:

Den kraftfulla NDRC är baserad i Peking och beslutar om Youngman och Pang Da kommer att gå med Saab. Victor Mullers tidtabell föreskriver att kineserna kommer in på marknaden senast under hösten, vilket skulle säkerställa att biltillverkaren är flytande och att framtiden på medellång sikt är säkra. Situationen i Kina är dock inte bra - du kan redan gissa det.

Financial Times ser verksamheten i de svartaste färgerna som inte "godkänd". William Russo, analytiker med VD för Synergetics i Peking, ser schemat som orealistiskt. "Det är osannolikt att policyn i Pang Da och Youngman -fallet kommer att avgöra före årets slut", sa han till Dagens Industri.

Andra bilanalytiker, som Fang Ju i Minzu Securities och analytikerfirma Synovate of Shanghai, har en liknande åsikt.

Varför? Marknaderna i Kina regleras alltmer, regeringen vill gå i riktning mot e-mobilitet och slutligen tvinga bilindustrin att gå ihop i några stora företag. Saab kommer på en politiskt ogynnsam tid.

Ett beslut i slutet av året är definitivt för sent. Redan nu eroderar situationen i Trollhättan dagligen.

Nordamerika, USA, Detroit:

Detroit, GM? Victor Muller var i USA och besökte även GM i Detroit. GM sitter på ett berg med icke-röstberättigande Saab-aktier och GM är licensgivare för Saab. I en mycket sen timme fick vi en indikation på möjligheter som skulle kunna uppstå med GM på kort sikt.

Varje bloggare har sina källor, vissa är bekanta och pålitliga. Andra är nya och dåliga för att klassificera. Så gjorde källan som berättade igår om GM och Saab. Det är därför vi lämnar upp det för att hålla Detroit ur sikte.

I egen sak:

Om du har tyckt att bloggen har varit för negativ de senaste dagarna, som kommentaren Marcus verkar tycka - beklagar vi. Vi bloggare kommer från en miljö som har skärpt vårt fokus på vissa situationer. På den legendariska Saab-bloggen "saabsunited" bär du fortfarande rosafärgade glasögon, kanske du borde komma förbi, för två åsikter är alltid bättre än en.

Tiderna är dramatiska, vi letar efter positiva saker med förstoringsglaset och om vi hittar några så publicerar vi dem.

Endast - i den nuvarande situationen - är det svårt för oss.

Men kanske saker som vi nu ser som negativa i verkligheten är smärtsamma, men långsiktiga positiva händelser. Vi försöker rapportera objektivt, men känner oss skyldiga att kommunicera respektive sammanhang till våra läsare så "osmyckade" och sanningsenligt som möjligt.

Hoppas på bättre Saab-tider.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om “Saab-krisen: Saab-frågan om ödet"

 • blank

  Vår klan har:
  1x 9-5
  2x 9-3 Sportcombi
  1x 9-3 Limo

  Stå sedan:
  1x 900II
  1x 9000 Anniversery

  Vad vi kan göra gör vi.
  Om bilar fortfarande beställs trots krisen kan det bli ett annat mirakel. Annars är förmodligen alla som är kritiska mot situationen en realist.

  Om inte, kommer lådorna att vara mycket värdefulla och jag kör en bil längre än 10, 15 år, som i GDR-tider.

 • blank

  Saab bilar existerar inte utan Saab som företag.
  Jag har fyra av dem - från 1988 - 2010 och alla är "saabish"!

 • blank

  Kritiskt - men inte orättvist. Och därmed från affärshörnan, för närvarande bättre än SaabsUnited!

  Vi välkomnar investerare och respekterar dem. Men vi är fans av Saab bilarna.

 • blank

  hi tom,

  Det stämmer - jag tycker att bloggen är för kritisk just nu - men det är bara min åsikt, som vi inte behöver dela heller - vi delar uppenbarligen kärleken till saab och det är inte oviktigt.
  det är ett kännetecken för pressen och även för olika företag att först och främst undersöka riskerna etc. och möjligheterna mindre, eftersom möjligheterna mestadels är "mjuka" faktorer och riskerna är "hårda".
  Jag har lärt mig mycket bra i mitt yrkesliv att lära mig saker mycket analytiskt, men jag har också lärt mig att det finns många faktorer som inte beaktas i deras sätt att titta på saker.
  Det är därför du inte behöver tänka att allt är bra just nu, jag tror inte det, och enligt vm skulle den nuvarande krisen inte ha hänt mer, men det är inte så dåligt och surret ökar för närvarande dagligen - vi får se om det är Nog, varken du eller jag vet det och ingen journalist just nu.

  vm har gjort stora misstag de senaste veckorna, men han är alltid bra på att "trolla fram" en lösning - han arbetar för närvarande med det och misslyckas.

  glaset är antingen halvfullt eller halvtomt - innehållet är detsamma, bara hur du tittar på det skiljer sig väsentligt och med det din egen bedömning.

  pressen har skrivit så mycket om saab att mycket av det är helt enkelt föråldrat och inte värt att titta på det.

  Det finns många källor på internet för att informera dig själv, vilket jag gör, och de flesta av de grundläggande ståndpunkterna är likartade, men slutsatserna är väldigt olika.

  Du driver en bra blogg, men inte allt jag måste hitta det bra och inte dela någon åsikt.
  bara för att något är skrivet blir det inte santare, mer meningsfullt eller viktigare ...

  Det skulle vara mycket oproduktivt och tråkigt för alla om åsikterna alltid sammanföll.

  i denna mening,
  många hälsningar

  marcus

 • blank

  Saabsunited är inte vad det brukade vara efter Swades avgång. Steve hade ett mycket återkallat sätt att rapportera om SAAB-ämnen och sparkade euforibremsorna här och där. De nya killarna från SU har en annan filosofi och försöker använda crowbar för att sälja någon action från VM som positiv. Det är säkert bättre för dem och Tom om de bara skulle kunna rapportera om SAAB: s tekniska innovationer än att hantera EIB, Maud Olofsson eller andra byråkratiska supportrar.

Kommentarer är stängda.