Saab-krisen: Saab-frågan om ödet

Rabenscharzer himmlar över Saab
Rabenscharzer himmlar över Saab

Situationen i Sverige är dramatisk. Fastighetsförsäljningen kan inte ändra det. Eftersom det är - som så ofta i akuta krissituationer - "för lite till sent".

Saabs nuvarande öde, på kort och medellång sikt, kommer inte längre att avgöras i Trollhättan eller i Sverige. Beslutet fattas på andra håll, runt om i världen.

På grund av att statsministern Reinfeldt i går har sagt i enlighet med dom i samband med Saab "investerar Sverige i människor, inte i bevarande av existerande befintliga strukturer". Det var tydligt. Stockholm stöder inte Trollhättan.

Beslut om Saabs framtid faller runt om i världen, av olika skäl.

Västeuropa, Luxemburg:

I Luxemburg sitter EIB och faktiskt vill vi inte skriva om EIB, eftersom EIB är en ren frustration för oss Saab. EIB-lånet är Saabs "rep runt nacken". Krediten är för dyr, oflexibel och blockerar all företagsfrihet. Dessutom har allt som Saab har på värdefull säkerhet ställts in för detta lån. EIB är i stor utsträckning den nuvarande eskaleringen av situationen.

EIB tar nyckelpositionen i det aktuella scenariot och kommer att bestämma det kortsiktiga ödet inom de närmaste dagarna.

Fastighetsaffären beror på EIB, eftersom den har vetorätt. Om EIB säger nej, om ett "ja" från Stockholm inte skulle vara till nytta, kommer försäljningen av fastigheten att vara föråldrad.

Igår blev det klart att Saab inte kommer att ge finansiering tills vidare. Meddelandet var otvetydigt om Svenska Dagbladet och är en tydlig varning till Saab. "Fixa ekonomin, annars kommer vi att stänga av saften", är meddelandet från EIB.

Mycket osannolikt är frisläppandet av säkerheter, Saab borde inte avsevärt förbättra den finansiella situationen. Saab anses vara akut hotad av konkurs. Ingen bank avstår värdefull säkerhet i denna situation.

Det finns inget behov av att prata om att komma in i Antonov, EIB har blockerat det. Det stannar så. Räddning från EIB-blockaden skulle bara kunna ersätta lånet. För det skulle det behöva en generös givare.

Asien, Peking:

Den kraftfulla NDRC sitter i Peking och bestämmer införandet av Youngman och Pang Da vid Saab. Victor Mullers färdplan förutser en kinesisk post i höst senast, så bilproducenten skulle vara flytande och den medelfristiga framtiden säker. Situationen i Kina är dock - som du redan gissade - inte bra.

Financial Times ser verksamheten i de mörkaste färgerna som inte "godkänd". William Russo, analytiker av VD för Synergetics i Peking, ser tidtabellen som orealistisk. "Det är osannolikt att Pang Da och Youngman kommer att besluta om policyn före årets slut", berättade han för Dagens Industri.

Andra bilanalytiker, som Fang Ju i Minzu Securities och analytikerfirma Synovate of Shanghai, har en liknande åsikt.

Varför? Marknaderna i Kina regleras alltmer, regeringen vill gå i riktning mot e-mobilitet och slutligen tvinga bilindustrin att gå ihop i några stora företag. Saab kommer på en politiskt ogynnsam tid.

Ett beslut i slutet av året är definitivt för sent. Redan nu eroderar situationen i Trollhättan dagligen.

Nordamerika, USA, Detroit:

Detroit, GM? Victor Muller var i USA och besökte även GM i Detroit. GM sitter på ett berg med icke-röstberättigande Saab-aktier och GM är licensgivare för Saab. I en mycket sen timme fick vi en indikation på möjligheter som skulle kunna uppstå med GM på kort sikt.

Varje bloggare har sina källor, vissa är bekanta och pålitliga. Andra är nya och dåliga för att klassificera. Så gjorde källan som berättade igår om GM och Saab. Det är därför vi lämnar upp det för att hålla Detroit ur sikte.

I egen sak:

Om du tycker att bloggen är för negativ under de senaste dagarna, som kommentaren Marcus verkar känna - vi är ledsna. Vi, bloggarna kommer professionellt från en miljö som har skärpt utsikten för vissa situationer. På legendariska Saab blogg "Saab United" du fortfarande bär rosafärgade glasögon, mycket lättare titta där gånger, eftersom två sinnen är alltid bättre än en.

Tiderna är dramatiska, vi letar efter positiva saker med förstoringsglaset och om vi hittar några så publicerar vi dem.

Endast - i nuvarande situation - är det svårt för oss.

Men kanske saker som vi nu ser som negativa är verkligen smärtsamma men positiva händelser på lång sikt. Vi försöker att rapportera objektivt, men vi känner oss skyldiga att kommunicera de respektive korrelationerna till våra läsare som "oklarade" och sanningsenliga som möjligt.

Hoppas på bättre Saab-tider.

Text: tom@saabblog.net

5 tankar om "Saab-krisen: Saab-frågan om ödet"

 • Vår klan har:
  1x 9-5
  2x 9-3 Sportcombi
  1x 9-3 Limo

  Stå sedan:
  1x 900II
  1x 9000 Anniversery

  Vad vi kan göra gör vi.
  Om bilar fortfarande beställs trots krisen kan det bli ett annat mirakel. Annars är förmodligen alla som är kritiska mot situationen en realist.

  Om inte, kommer lådorna att vara mycket värdefulla och jag kör en bil längre än 10, 15 år, som i GDR-tider.

 • Saab bilar existerar inte utan Saab som företag.
  Jag har fyra stycken - från 1988 - 2010 och alla är "saabish"!

 • Kritisk - men inte orättvist. Och så från affärshornet betraktas nu bättre än SaabsUnited!

  Vi välkomnar investerare och respekterar dem. Men vi är fans av Saab bilarna.

 • hi tom,

  sant - Jag känner bloggen då som alltför kritisk - men det är bara min åsikt, som vi inte behöver dela - vi delar uppenbarligen Saabs kärlek och det är inte obetydligt.
  Det är en funktion av pressen och belysa även från olika företag, först av alla risker etc. och möjligheterna mindre eftersom möjligheterna mestadels "mjuka" faktorer är riskerna och "hård".
  Jag har lärt mig mycket bra i mitt yrkesliv att lära mig saker mycket analytiskt, men jag har också lärt mig att det finns många faktorer som inte beaktas i deras sätt att titta på saker.
  du behöver inte hitta allt just nu, oroa dig inte, och enligt vm: s uttalanden bör den nuvarande krisen inte ha hänt längre, men det är inte så illa och de ökar för närvarande dagligen - vi ska se om det är tillräckligt, att varken du eller jag eller en journalist vet.

  VM har gjort under de senaste veckorna stort misstag, men han är alltid för bra för att "trolla fram" en lösning - för närvarande han lst exakt trimmad och inte misslyckas.

  Glaset är antingen halvfullt eller halvt tomt - innehållet är detsamma, bara sättet att titta på det skiljer sig väsentligt och med ditt eget betyg.

  pressen har skrivit så mycket om saab att mycket av det är helt enkelt föråldrat och inte värt att titta på det.

  Det finns många källor på internet för att informera dig själv, vilket jag gör, och de flesta av de grundläggande ståndpunkterna är likartade, men slutsatserna är väldigt olika.

  Du driver en bra blogg, men inte allt jag måste hitta det bra och inte dela någon åsikt.
  bara för att något är skrivet gör det inte snabbare, mer meningsfullt och inte viktigt ...

  Det skulle vara mycket oproduktivt och tråkigt för alla om åsikterna alltid sammanföll.

  i denna mening,
  många hälsningar

  marcus

 • Saabsunited är inte vad det brukade vara efter Swades avgång. Steve hade ett mycket återkallat sätt att rapportera om SAAB-ämnen och sparkade euforibremsorna här och där. De nya killarna från SU har en annan filosofi och försöker använda crowbar för att sälja någon action från VM som positiv. Det är säkert bättre för dem och Tom om de bara skulle kunna rapportera om SAAB: s tekniska innovationer än att hantera EIB, Maud Olofsson eller andra byråkratiska supportrar.

Kommentarer är stängda.