Saab News: Lönen och produktionsstart

Rabenscharzer himmlar över Saab
Rabenscharzer himmlar över Saab

Situationen i Trollhättan blir lite tydligare under hela dagen. Pressmeddelandena är fulla av ämnet Saab. Min brevlåda också. Mystik köparen är fortfarande okänd, men den förväntade betalningen av 120 miljoner kronor ger Saab den nödvändiga luften. Men bara för en mycket kort tid.

Fackföreningarna fortsätter att förbereda sig för konkursförhållandet, men måste först samla alla fordringar från varje fackförening. Kravsmängden kommer endast att bestämmas i kväll eller imorgon, då kommer endast en betalningsförfrågan till Saab. Från leverans körs 7-dagperioden, endast efter tidsfristen går det till domstol. Så Saab har lite mer tid än väntat att lösa lönebehoven.

Fackdeltagarna kan nu ta ut lån från Swedbank till en räntesats på 6.25% och begränsas till 20.000-kronor per medlem. Men bara om kreditvärdigheten är bra. De anställda i Saab som är i skuld eller kommer från en privat konkurs lämnas tomhänt. För dem är bara övergången till samhället kvar.

Men himlen över Saab förblir ravn svart, sedan produktionsstart är långt ifrån. Svenake Berglie, leverantörsunderleverantör, uppskattar med 700 till 800 miljoner kortfristiga behov. Både fackföreningarna, de anställda och leverantörerna är medvetna om att det inte finns någon framtid utan produktion. När allt kommer omkring är vi i veckan 12 av dödläget.

De tidigare väl disponerade leverantörerna tappar nu tålamodet. Leverantören IAC är ett av de alltid goda orden för Saab och försökte "hålla bollarna platta". IAC var alltid redo att kompromissa och vara tillmötesgående, sade IAC: s vd Nyman för några dagar sedan "konkurs hjälper inte någon".

Over. IAC skickade idag 44 miljoner kronor, eller 5 miljoner euro, med Kronofogden i Uddevalla som ett krav. Om vi ​​hade vattenrörsbrott i Saabs hus de senaste veckorna har vi för närvarande en stormstråle.

Som alltid de senaste dagarna kan man citera Victor Muller idag. För som Victor Muller sa för fyra veckor sedan, full av optimism, "är den värsta stormen över". Okej då.

Text: tom@saabblog.net