Saab Crisis: Inga fler EIB-pengar till Saab

Det fortsätter obevekligt. Tyvärr. Svenska Dagbladet rapporterar inte goda nyheter från Luxemburg i kväll. Vid EIB begärde Saab en annan del av de engagerade lånen för några veckor sedan.

Det handlar om 30 miljoner eller 260 miljoner kronor.

Cirklar nära EIB rapporterar nu att det inte kommer att utbetalas. Enligt stadgarna är EIB bara skyldig att betala utvecklingsfonder till ”ekonomiskt sunda” företag. Om Saab är bättre är du redo att betala.

EIB: s avslag kan vara "slutet" på Mullers skakiga ekonomiska plan. Egentligen bör pengarna från fastighetsförsäljningen, plus EIB-lån, starta produktionen. Fastighetsbranschen beror också på EIB. Om säkerheten inte frigörs kommer försäljningen att spridas.

Nej, inte en bra dag idag, verkligen inte.

Text: tom@saabblog.net

Man tänkte på “Saab Crisis: Inga fler EIB-pengar till Saab"

 • blank

  Inte en bra dag för Saab?

  Du kan se det annorlunda. Bör vi inte vara mer klaravoiska nu? Under lång tid trodde jag att Muller bara var en spelare som vet hur man kan bluffa perfekt. Men blev det inte uppenbart efter det första produktionsstoppet (bara en hosta eller liknande) och ännu mer efter den andra (bara i några dagar) att bedrägerierna mot leverantörerna kan ha korsat bedrägeribarriären under lång tid? Debakelet klargjordes sedan helt av Muller-förslagen till leverantörerna: eländiga villkor som de nästan var redo att acceptera. Kan du inte föreställa dig den (lyckligtvis överskattade) utpressningspotentialen som har använts här under lång tid? Till exempel trycket som den första leverantören måste ha varit vid den tiden, som ändå modigt sa "fram till här och inte längre" och därmed åstadkom det första produktionsstoppet. Eller tänk på den stora kinesiska bilhandlaren som betalade så mycket bilar i förväg. Detta innebär inte antagandet att denna näringsidkare inte bara måste känna sig lurad utan också dras in i en utpressningssituation (antingen följer du upp eller så har du tappat allt). Det är därför jag inte ser den svenska regeringen och EIB, som ofta kritiseras kraftigt i den här bloggen, i så dåligt ljus. Tvärtom. Framför allt har deras attityd gjort det klart att de inte är benägna att utpressas genom att påpeka för Muller att Saab inte har någon stor betydelse för dem (vilket i bakgrunden inte behöver vara sant men inte får Mullers spekulation att fungera, men lämnar utrymme för andra, bättre lösningar). Man skulle nästan vilja avta politiskt och lägga till: Hur skulle vi tyskar ha önskat ett sådant beteende i förhållande till Grekland och euron, hur många miljarder tyska pengar skulle vi ha kvarhållit från en bottenlös grop.

  Mullers enda och varaktiga förtjänst kommer att vara att han har visat världen vilka stora bilar Saabs ingenjörer, formgivare och byggare kan bygga. Enligt min mening är det allt.

  Annars skadade han bara det bra namnet. Det är trots allt inte bara leverantörer av bra varor som enligt alla tidigare upptäckter känner sig lurade. Det är också de handlare som gör bra investeringar och kan inte längre tillämpa sina påståenden. Och bara de kunder som har fått en bil för sina bra pengar, som de måste säga i efterhand: det ser ut, för dessa fina ventilerade säten har glasskyddet och uppbyggnaden av min vackra nya Aero leverantörerna hittills ingenting eller nästan ingenting. Visst, inget eget fel och ändå ingen trevlig känsla.

  Nej, Muller har skadat Saabs ande. För att denna anda tillhör kvalitet och ärlighet.

Kommentarer är stängda.