Saab Blog: Situationen (Saab) för närvarande i Sverige?

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Det rinner i Sverige och speciellt i Trollhättan. Det är svårt, vad börjar vi med? Svenskarna är faktiskt mer av en tyst, upprörd maniak. Med undantag för Midsommar går du ut ur dig själv. Men Midsommar är över. Paul Åkerlund, borgmästare i Trollhättan, har hittat mycket tydliga ord för Sverige idag. För att uttrycka det i ett nötskal, stinker det honom oerhört, och han ser sig själv, hans kommun och Saab lämnas ensam av Stockholm. Han uppmanar till stor politisk hjälp i alla avseenden och slutligen rörelse i Antonovs fall.

Miljardären från Ryssland är fortfarande aktiv, till skillnad från Muller som han har daglig kontakt med, gav intervjuer. Idag sa han att om han godkändes som Saab -aktieägare kommer "pengarna att finnas på kontot i morgon". Antonov vill i alla fall fortsätta att sätta press på honom.

Precis som fackföreningens ordförande i IF Metal, som också vill sätta press på honom och är engagerad i Saab. För nu kan du se i Sverige att konkursen och försvinnandet av Saab-varumärket inte är så lätt som Stockholmsregeringen skulle vilja att det skulle vara. I går märkte svenska stålverk som tog emot skrotstål från Trollhättan att - upps - stål saknades. Och inom den blomstrande stålbranschen.

Fackföreningen samlar nu också upp sina uppskattade 500 medlemmars fordringar och vill skicka betalningsbegäran till Saab senast på fredag. Sedan har Saab 7 dagar att betala. Unionens medlemmar har det bättre än IF Metal. Klassskillnader i Sverige? Medan arbetarna som är organiserade i IF Metal endast får pengar efter en kreditkontroll, får unionsanställda i SEB Bank sitt överbryggningsbidrag - utan kreditkontroll. Galen värld.

Idag i Trollhättan har ANA Saab skild från 75-personal, men detta nummer senare relativiserades. Antalet anställda som avslutades för några veckor sedan, 18, ingår redan i detta belopp. ANA sysselsätter cirka 200 anställda på olika platser i regionen.

Trollhättan med dess universitet och dess forskningsinstitutioner är inriktade på bilindustrin. I princip är ett paradis för varje bilproducent, eftersom de flesta innovationerna kommer från småföretag som ligger i Innovatum eller i Trollhättans område. En miniatyr Silicon Valley av automotive engineering, liten men trevlig. Dessutom kommer förbindelsen till den bredare världen att förbättras med den nya motorvägen i riktning mot Göteborg. Flygplatsen skulle vara i färd med nästan på tröskeln. Utan Saab är dock detta bilparadis dömd att misslyckas.

De första kommentatorerna är fundersamma efter att IAC Group Sverige i dag skickade vidare sina krav på 44 miljoner kronor till Kronofogden. Du ser detta som en "katastrof" och ett "brott mot dammen", för nu kommer alla andra leverantörer att besöka Kronofogden och hävda påståenden.

Lars Holmquist, VD för CLEPA, ser nu konkurs som enda utväg, liksom den största delen av pressen i Sverige.

Stefan Bratzel, professor i fordonsvetenskap vid FHDW i Bergisch Gladbach ser goda chanser för ett insolvent Saab Automobile AB. "Då blir förvärvet av Saab av intressenterna billigare", sa han.

I allmänhet kunde röster höras från alla håll idag om att konkurs är överhängande - men inte att Saab kommer att försvinna. Det var den stora skillnaden från situationen i slutet av 2009. Tillbaka när GM ville transportera Saab till graven var varumärket dött för pressen och andra biltillverkare.Idag ser det helt annorlunda ut.

Beviljas, man har tyvärr en ledning som har bevisat att beviset inte kan räkna med nya finansiella hål förekomma som naturliga händelser helt spontant, okej. Men du har också - och det här verkligen räknas - ett mycket imponerande bevis på att du kan bygga bra bilar och att bra nya produkter även kan utvecklas i små företag. Det gör Saab attraktivt för investerare.

Har vi fortfarande frågan, var kommer de 120 miljoner kronorna ifrån, varför förblir givaren anonym? Om pengarna verkligen kommer från Kina och inte från vänner i Ryssland, är det klart från vilken adress de kommer. Det explosiva är det här. I princip är ordern eller överföringen hemlig företagsfinansiering. Eller tror du på allvar att någon skulle ha upptäckt idag att de fortfarande saknar exakt 582 nya Saabs? Bara.

Men den mäktiga NDRC kunde också se det på det sättet, vilket då skulle vara väldigt, mycket - väl - irriterande. Därför förblir givaren under skydd. Eftersom det är ett farligt spel som avsändaren av pengarna spelar.

Text: tom@saabblog.net