Saab Crisis: Vad vi kan förvänta oss denna (Saab) Vecka

Saab City Trollhättan, krisen är här.
Saab City Trollhättan, krisen är här.

Den senaste veckan var ganska dramatisk för våra Saab-fans, den nya kunde bli ännu mer dramatisk. Åtminstone den nya veckan kommer att bli intressant, det här är grejerna av legender senare. Vad som kommer vårt sätt, vi har sammanställt de viktigaste fakta och schemat. Innan vi går in i detalj kommer chanserna att Saab överlever den akuta krisen högre än Saab försvinner. Eftersom intresset för den svenska bilproducenten är hög på många sidor.

Löner för medlemmar i fackföreningen.

På måndagen betalas löner för Saabs anställda som är organiserade i fackförbundet. Liksom med lön för medlemmarna i IF Metal kommer det heller inga pengar för unionsmedarbetarna. Unionen kommer sedan att ge Saab en 7-dag och sena till domstolen i Vänersborg.

IF Metal union

IF Metal har redan satt Saab denna tidsfrist, som går ut på torsdag vid midnatt. Vi känner inte till brevet från facket, torsdag midnatt är det datum som skulle motsvara kollektivavtal och tidsfrister. Förmodligen på fredag ​​kommer IF Metal att begära konkurs för Saab för att skydda sina medlemmar. I och med att förfarandet inleds träder den statliga lönegarantin för de anställda i kraft, jämförbar med de tyska "insolvenspengarna".

Hemfosa fastighetsaffär

Kontrakten mellan Saab och Hemfosa står. Men inte mer. Hittills har EIB inte släppt fastigheten. I den nuvarande situationen är det svårt att föreställa sig att EIB kommer att godkänna snabbt. För att förhindra att insolvensförfarandet inleddes var lönen att betala, fastighetsavtalet avvecklades och pengarna flödede i konton.

Den vita kaninen

Har en vit kanin kommit ut ur Victor Mullers hatt? Hmm, allt är möjligt, Muller är alltid bra för en överraskning. Det måste dock vara en mycket stor kanin, eftersom den för närvarande brinner i varje hörn. Det är inte bara löner och leverantörer, men de statliga EIB-räntorna beror i slutet av kvartalet.

Kom ihåg vad? EIB-ränta, beräknat något över 5.0 miljoner euro per kvartal och samtidig frigivning av säkerheter?

Kanske en av kineserna hoppar in som en frälsare, kanske kommer pengar från olika amerikanska källor. Men det skulle vara den spekulativa delen.

Omstrukturering?

Saab kan starta en process nästa vecka som kommer att resultera i en ”omstrukturering”. För Saab, enligt vår mening, är detta förmodligen det bästa av alla alternativ, eftersom omstrukturering erbjuder fler möjligheter än risker.

Kort sagt, under skydd av domstolen, skulle företaget ha möjlighet att hitta en ny och solid ägare inom rimlig tid.

Saab-återförsäljare support
Saab-återförsäljare support

Saab-återförsäljaren

Våra hjärtat bekymmer om och om igen är våra Saab-återförsäljare. Fackföreningen och samhället tar hand om Saabs anställda i Trollhättan. Saab-återförsäljare har ingen fallskärm och inget dubbelbaserat nät. de behöver vårt stöd.

Om var och en av oss nu stöder sin återförsäljare med en inspektion eller en oljebyte, kommer vi att generera verkstadsförsäljning i miljoner och hjälpa våra återförsäljare genom svåra tider.

För - vi är inte ensamma - vi är många.

Saabblog.net hade nästan 50.000 besökare förra månaden. Där antalet besökare inte är mycket meningsfullt. Man ser över tre gånger om dagen, den andra bara en gång i veckan. Mycket mer meningsfullt är antalet IP-adresser, så datorn besöker vår blogg. Det finns vanligtvis minst en användare bakom varje IP-adress, ofta till och med flera i företagsnätverk.

Förra månaden kunde vi ta reda på 7.000 IP-adresserna, den här månaden har vi redan 10.000. Åtminstone 10.000-personer med intresse för Saab, som förmodligen också kör Saab. Inte dåligt, enligt min mening mer än fantastiskt, för ett varumärke som knappast säljer bilar i Tyskland.

Om var och en av oss i vår verkstad spenderar 250,00 till 300,00 € genererar vi intäkter från 2,5 till 3.0 miljoner €. En serviceomsättning för vår Saab-återförsäljare som hjälper under de svåra tiderna.

Visst, kanske inte alla har för närvarande 300,00 € kvar, det är semestertid och familjesemester är dyra. Vem kan, han borde göra det. Om vi ​​investerar i våra återförsäljare säkerställer vi också framtiden för vårt varumärke.

Tack för beröm!

De senaste dagarna har vi fått mycket godkännande för vårt arbete via mejl och kommentarer på bloggen. För det, ett stort tack till alla Saab -vänner. Det verkar som att vi gör många saker rätt, även om vi inte riktigt föreställde oss det med bloggen. Egentligen ville vi vara en tysk plattform och stöd för Saab efter ”återfödelsen”. Låt oss nu prata om ämnen som vi inte gillar.

Det blir bättre tider för Saab. Vi tror på det. Eftersom det inte är över än.

Text: tom@saabblog.net