Saab-krisen: bedräglig lugn i Trollhättan

Saab fabriken Trollhättan - strax före försäljning?
Saab fabriken Trollhättan - strax före försäljning?

Ibland är det bra att inte höra någonting. Det är ju de dåliga nyheterna och rykten som sprider sig snabbt. Till och med latinerna visste ”fama volat”. Även om det är dagen efter Midsommar, i vårt fall är det definitivt för tyst i Trollhättan.

En bedräglig tystnad ligger över Saab. Fastighetsförsäljningen är i torra handdukar, men endast den del som säljar Saab Automobile och köparen Hemfosa är berörda. Vad vi redan misstänkte, vet vi nu. EIB: s godkännande har hittills gjorts. Hemfosa VD Jens Engwall bekräftade detta till Göteborgs post idag. Huruvida den svenska staten måste ge sin välsignelse och om GM är inblandad, skulle det vara nästa fråga. Två andra aktörer måste också hålla med.

Pang Da och Youngman Automobile måste ställas innan försäljningen, eftersom förlusten av fastigheter ändrar Saabs nettovärde och befintliga kontrakt påverkas.

Ett löfte från EIB är tveksamt. De 29 miljoner euro från det välkända lånet som Saab tog för veckor sedan saknas fortfarande. Om EIB släpper säkerheter i den nuvarande situationen är mer än tveksamt. Varje bank i världen skulle ha problem med detta i en liknande situation och skulle bara släppa säkerheter mot motsvarande värde "steg för steg".

Schemat för bilmakaren från Trollhättan är väldigt tätt under den nya veckan. Om du vill undvika hotet att gå till rätta måste allt passa.

Text: tom@saabblog.net