Saab News China: BAIC Saab 9-5 går i produktion i slutet av året

Tillåt: BAIC C60, tidigare Saab 9-3
Tillåt: BAIC C60, tidigare Saab 9-3

Om alla tecken pekar på en storm i Sverige fortsätter det i Kina. Den gamla Saab 9-5 kommer åtminstone att leva vidare i Kina. BAIC har investerat 4 miljarder RMB i en ny "High End Production" och tagit de nya modellerna C70 och C80 till serieproduktion.

Den nya BAIC C70 och C80 riktar sig till premiumsegmentet och erbjuds även med ren e-enhet. Båda är baserade på den goda gamla Saab 9-5-plattformen. I slutet av 2009 förvärvade BAIC dessa plattformar med växellådor och motorer för 192 miljoner US $ från Saab.

Pengarna var ett brud för Victor Muller, som hittade ett välsorterat konto vid förvärvet och en chans för Saab. Som vi nu vet har dessa möjligheter inte utnyttjats på rätt sätt, och i stället har en annan skuldpaal ackumulerats.

I november produktionsstarten av fritt Saab 9-5 i Kina, med de välkända Saab turbomotorer, med Saab Trionic i 2.0 2.3 liter och liter version. Ytterligare utvecklad och förbättrad av BAIC ingenjörer. Nyklädd med italiensk hjälp. Förmodligen den första BAIC-produkten som kommer att uppfylla europeiska krav i Hinsischt på chassi och säkerhet.

BAIC C60 och C50, baserad på Saab 9-3-plattformen, följer lite senare på året.

BAIC ville ta över Saab helt i mars i år, men misslyckades med Muller och Antonov. En annan saknad möjlighet.

Text: tom@saabblog.net