Saab Crisis: Saabs fordringsägare, Trollhättan och Leif Pagrotsky

Leif Pagrotsky
Leif Pagrotsky

En fruktansvärd Saab dag kommer till ett slut. Det var inget från Sverige, vilket kunde ge oss hopp. Ingenting? Verkligen ingenting?

Men en liten, symbolisk glimmer av hopp på denna dystra dag, mer av en symbolisk sort, kom från Göteborg. Namnet: Leif Pagrotsky. Motparten till Maud Olofsson, så att säga. Mer om det senare.

Vad är nästa i Trollhättan?

Fackföreningarna

Just nu är det fackföreningar som mobiliserar och med rätta för att skydda medlemmarnas intressen. IF Metal med 1.400-medlemmar i Saab förbereder sig på fil för konkurs. Pengarna för de anställda ska vara upp till 24: 00 klockan i kontona idag, men det kommer inte. Efter en tidsfrist på 7-dagen kommer det att vara allvarligt för Saab-ledningen, då kommer bara passagen till domstolen att ifrågasättas.

IF Metal organiserar för närvarande lån till medlemmar på Swedbank, som Saabs anställda kan använda från måndag.

Saabs anställda, som organiseras av fackförbundet och hotar att betala sina löner senast måndagen, är också hotade. Där kommer man också att göra ett starkt engagemang för medlemmarna efter tidsfristen och förbereda en motsvarande ansökan. Unionen har också 1.400-personal vid Saab.

Hittills är den svenska staten inte involverad som borgenär. Förra veckan betalade Saab punktafgift 24 miljoner kronor till Göteborgs skattekontor.

Leverantörerna

Leverantörerna hävdar nu sina fordringar från Kronofogden, bara de senaste dagarna har 16-företag dessutom hävdat påståenden, vilket ökar antalet kreditgivare till 65. Kronofogden verifierar kravets laglighet och begär sedan gäldenären att betala och genomföra utan betalning i gäldenärens tillgångar. Antalet förväntas öka på måndag, efter Midsommar när sinnet är lite tydligare.

Saab-återförsäljaren

Vi har hittills inte nämnt en annan kreditor. Det finns Saab-återförsäljare runt om i världen. Endast i Tyskland har 6-siffror inte betalats ut till handlare. 32 tyska återförsäljare har fordringar i summan av 200.000 €, eftersom Saab Tyskland chefen Schuhmacher har bekräftat mot biloperationen online. För återförsäljare är den här dagen en svart dag, liksom för alla Saab-fans över hela världen.

Trollhättans invånare

Det är knappast någon som tror på ett bra resultat av krisen. Hoppet sjunker varje timme. I Trollhättan, Saab City, har den lokala tidningen lanserat en undersökning som frågar om vi för närvarande ser slutet på Saab.

Slutet på Saab? Rösta i Trollhättan
Slutet på Saab? Rösta i Trollhättan

Svaret är klart, i de tidigare kriserna var optimisterna i Trollhättan hemma.

Ingenting bra idag? Ja, det finns en dag för oss.

Leif Pagrotsky

Vet du inte ? Pagrotsky är medlem av Reichstag för de svenska socialdemokraterna. Hans valkrets är ironiskt nog Göteborg. Hittills har MP kört en Volvo V70. Nu har han köpt en ny, svart Saab 9-3. Varför Saab, är Leif Pagrotsky en bilfreak? ”Nej,” sa han, ”Saab är lite mindre än min Volvo, är en ekonomisk diesel och ser bra ut. Om vi ​​är oroliga för Saab måste vi göra något och köpa en Saab så att det inte blir värre ”.

Gör något istället för stora ord. Fröken Olofsson borde ta detta som ett exempel. Och låt oss ta mannen från Göteborg som en förebild. Situationen är allvarlig. Bitter Ernst. Men Saab är inte förlorad än.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “Saab Crisis: Saabs fordringsägare, Trollhättan och Leif Pagrotsky"

  • blank

    Men vem läser den lokala tidningen, om inte folket i Trollhättan? Sad dag idag 🙁

  • blank

    Omröstningen är på Internet, och alla kan rösta, inte bara folket från Trollhättan.

Kommentarer är stängda.