Saab-krisen i Sverige: Frustrationen i morse

Saab City Trollhättan, krisen är här.
Saab City Trollhättan, krisen är här.

I morgon är Midsommar i Sverige. Vem vet svenskarna, vet betydelsen av denna festival. Hela landet firar, alla är i ett nödläge. I Trollhättan imorgon kommer alkoholen att strömma i strömmar, men inte av glädje. Sveriges rapporter om Saab, vi har kontrollerat kortfattat, är negativa hela tiden.

Vissa förhoppningar för Victor Muller Bonus, som presidenten för FKG-leverantörsföreningen, Christer Palm. Han hoppas att Muller kommer att dra den överdimensionerade kaninen ur hatten i sista minuten och alla problem försvinner. Många har nu en negativ åsikt om Muller, särskilt i Sverige. Men det borde inte vara ämnet idag.

IF Metal har fackföreningen Saab hittills varit väldigt välvillig, hotar att skicka automaker i konkurs, om inte pengarna rinner inom 7-dagar. Trollhättans stad förbereder sig för att hjälpa Saabs anställda, som inte är bra i kontanter. Paul Åkerlund, borgmästare i staden, är fortfarande lite optisk att allt kan visa sig bättre.

Svenake Berglie, VD för FKG och VD för Christer Palm ser nu hur dåligt den ekonomiska situationen verkligen är. Han säger emellertid att fastighetsförsäljningen nu är klar och nu bör pengarna flöda. Skulle 300 hjälpa miljoner? Nej, för att Saab ensam måste betala 100-miljoner för löner, löner och skatter. Återstående belopp är för liten för att starta en produktion eller göra någonting rimligt.

Nu är kineserna efterfrågade. Det finns fortfarande ingen kännbar reaktion därifrån. Och de har två alternativ om du tittar på det nykter. Du kan skicka pengar nu och klargöra situationen. Detta är alternativ nummer ett. Eller de väntar i fred, låter företaget gå i konkurs eller återuppbyggnad. Ta sedan över det du vill för lite pengar - utan den nuvarande ledningen. Det är riskabelt, men det är ett alternativ.

Bildreportaget om Saab 9-3 "Independence Day Cabriolet" skulle faktiskt dyka upp här idag. Istället rapporterar vi om en djup kris som väcker många frågor. Är Saab i slutet? Nej, det är ledningen som, som vi skrev för några dagar sedan, gör de sista omgångarna.

Jag ska brunch med bra (Saab) vänner nu. Då kommer vi se vidare.

Text: tom@saabblog.net

Man tänkte på “Saab-krisen i Sverige: Frustrationen i morse"

  • Här är radarrapporterna Saab redan brutna

Kommentarer är stängda.