Saab News: SES Saab Engineering Services

Saab PhoeniX Concept - Platform utvecklad av Saab Engineering Services
Saab PhoeniX Concept - Platform utvecklad av Saab Engineering Services

Saab grundade ett oberoende utvecklings- och ingenjörsföretag förra året. Efter den väl valda modellen av Porsche i Weisach, även i Trollhättan, ska bilproduktionsteknik bli tillgänglig för andra företag.

Saab Engineering Services, SES ligger vid Saab Development Center i Trollhättan och erbjuder design, utveckling och tillverkning för tredje part företag. Ett unikt erbjudande inom denna bransch kan Trollhättan täcka hela värdekedjan från den första ritningen till den färdiga produkten.

Tidigare GM-tider har det tyska dotterbolaget från Rüsselsheim främst haft nytta av svenskt kunnande. Prototyperna för Hessen ägde rum i Sverige, turboteknologin kommer från Saab och de aktiva huvudstöden Opel brags ändå. Prototyperna var då en av de viktigaste i hela GM-bolaget. Kostnaderna hölls vanligen av Saab, och vinsten krediterades till andra varumärken.

Saab Development Center Trollhättan
Saab Development Center Trollhättan

Den nuvarande, revolutionerande Phoenix-plattformen som Saab låser upp i bilindustrin, den elektroniska fyrhjulsdriften och den nya tekniken för lättare tankkonstruktion, utvecklades allt av SES. Nuvarande mjukvaruutveckling för den nya IQon multimediaplattformen kommer också härifrån för det mesta.

SES är en juridiskt oberoende Saab-spin-off och har, som ni hör, en bra orderbok och en betydande kundlista. SES kan erbjuda kunden allt från en enda källa, från utveckling, rådgivning, prototypkonstruktion till produktion. Om Saab får chansen kan SES göra moderbolaget mer oberoende av bilbyggande och bli en lönsam, ytterligare pelare. Förutom den lönsamma reservdelsverksamheten skulle Saab då ha en andra, "vacker dotter".

Webbplats: Saab Engineering Services

Text: tom@saabblog.net

Bilder: Saab Engineering Services, Saab Automobile AB