Saab News: Svar från Saab-leverantörer i Sverige och på andra ställen

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

I går har Saabs VD Victor Muller föreslagit att underleverantörer ska betala 10% av summan på de upplupna fordringarna, med resterande del i september. Fram till idag bör parterna fatta ett bindande beslut. I sitt hemland ser Saab fram emot förslaget.

Inte bara Svenake Berglie, chef för leverantörsförbundet, välkomnade förslaget. Även Markus Nyman, VD för leverantören IAC är positiv till saken, efter att han hade låtit idag på morgonen fortfarande negativ.

Sammantaget verkar det som ingenting hade som 10% bättre och du tror att en produktionsstart är en väg framåt, medan insolvens leder niergendwohin i Sverige tror. De svenska leverantörer har hittills varit anmärkningsvärt tålamod med Victor Muller och Saab. Svenska solidaritet?

Det ser mycket värre ut någon annanstans, dvs utanför Sverige. Där ser du situationen mycket mer skeptiskt. Lars Holmquist, VD för den europeiska leverantörsföreningen CLEPA, ser lite godkännande för Saab-förslaget. Victor Muller, säger Holmquist, skriver "Cash on Delivery" i sitt förslag, men betyder en betalning efter fem eller sex dagar. Enligt Holmquist är detta inte betalning vid leverans - utan ett nytt betalningsmål.

”När jag köper en pizza betalar jag för pizza. Det är "kontanter vid leverans. Jag säger inte att jag kommer tillbaka om en vecka och sedan betala, säger CLEPA: s VD. Han har inget förtroende för ytterligare leverantörskrediter för Saab.

Vi känner inte till texten i Mullers brev. Begreppet ”kontantbetalning” gick genom svensk press idag, men det kan vara svårt att förverkliga.

Har leverantörerna ett val?

FKG: s VD Svenake Berglie tycker nej. Med en Saab-konkurs skulle alla ha förlorat. Marcus Nyman från IAC Group Sweden ser det på liknande sätt. Han välkomnar ”Saabs öppenhet” och att företaget nu kommunicerar med sina borgenärer. "Den första produktionsstarten var dåligt förberedd, jag tror att det är bättre planerat den här gången."

Hur bestämmer de stora europeiska leverantörerna, som Valeo? Saab kommer inte ha det lika lätt som de relativt små svenska företagen. Utan säkerhet, i form av en bankgaranti, kommer det till exempel inte mycket att göra.

Vad Saab skulle behöva i denna situation skulle vara en CFO som företaget inte har haft på länge. Som Victor Muller sa om uppsägningen av Spyker CFO Gå så snyggt "företaget behöver inte två finansdirektörer". Glömde han att han inte har mer nu, eller är det inte viktigt för Muller? Eller tror Muller att han nu kan göra allt personligen? Det verkar så.

För till och med en bra CFO på Saab skulle räcka för att få slut på denna obetydliga upp-och nedgång i Trollhättan. Han kunde ge klarhet i den ekonomiska situationen och återuppbygga förtroendet hos leverantörerna.

Text: tom@saabblog.net