Saab-omröstning: Saab-bild och kinesisk post

Är Kina skadligt för Saab-bilden? Med vad ansluter du Kina? Finns det bara billig elektronik från Middle Kingdom och oförstörbara plastleksaker, eller finns det mer. Och hur påverkar det Trollhättan när styrelseledamöter från Fjärran Östern har beslutsrätt.

Vi har fått våra läsare att rösta. Vid omröstningstidpunkten var det emellertid inte klart att en andra kinesisk investerare, Youngman-gruppen, var redo och kineserna skulle ta över ledningen i Trollhättan. Detta är resultatet:

Saab-samhället välkomnar med stor majoritet uppkomsten av en kinesisk investerare och visar återigen hur kosmopolitiska Saab-fansen är i allmänhet. För att stanna i verkligheten har vi inget annat val än de kinesiska givarna annars. Utan Kina skulle Saab förmodligen snart vara historia, men märket får chansen att bevisa vad det kan vara.

Om kineserna är som vi hoppas kommer de att respektera Saabs rötter och kulturarv. Märket kan komma till en ny blomning och det ovärderliga spelet som för närvarande är i Sverige skulle äntligen komma till ett slut.

Hittills i Göteborg hos Volvo går nästan allt runt med de kinesiska ägarna. En ny fabrik byggs i Kina, finansieringen är säkrad. Volvo S60, hittills endast som en importerad produkt i Kina, körs, så det ser ut, snart från kinesiska band. Intressant, inte i en Geely fabrik men hos Geely rival och gamla Volvo partner Chang.

Först när det gäller den designtekniska riktningen, kan du höra, det finns först sprickor i harmoni i Göteborg. Kineser älskar ”bling bling” och den stora showen, varför Audi är så framgångsrik i Kina. I vilken utsträckning denna åsikt är förenlig med skandinaviska idéer är den spännande frågan.

Kina är inte längre bara den billiga arbetsbänk i västvärlden. De lågteknologiska industrier har sedan länge flyttat till andra länder som är ännu billigare och arbetsvillkoren är ännu mer oroande. Billiga textilier är vanligtvis inte längre från Kina, men från andra, mindre utvecklade grannländer.

Kina gör högteknologiska och mer värdefulla produkter, det är vad regeringen vill ha. I många delar av el- och datorindustrin har kineserna redan tagit roret. Det finns en catch-up-marathon inom mjukvaruindustrin och det görs ansträngningar för att komma ikapp med konkurrenterna i Europa och Indien. Varje år examineras tusentals unga och välutbildade ingenjörer från kinesiska universitet.

Landets valutareserver är enorma och möjligheterna i Kina är enorma. Saab kan utnyttja dessa möjligheter. Vi bör inte glömma att med all glädje finns det också de tvivelaktiga platserna i Kina. Folkrepubliken är ett totalitärt tillstånd, den sociala obalansen och därmed sprängämnet i det sociala tyget enormt.

I Kina höjas en Saab-produktion när Pang Da och Youngmans inträde är godkänd. Kinesiska Saab bor i Kina, för du kan vara säker. En sekund, som endast är avsedd för den kinesiska marknaden, bör använda svensk produktionserfarenhet och förmodligen inte helt up-to-date Saab-teknik för ett bra prisutbud.

Ingången av kineserna är en ny fas i Saabs liv. Inte mer, inte mindre. Saab var en gång svensk, då varumärket har överlevt amerikanska ägare, nu har vi en nederländsk interlude.

Ägare kommer, ägare går.

Saab och Trollhattan för evigt.

Text: tom@saabblog.net