Saab-veckan: Saab 9-5, produktion, policy, Saab-återförsäljare

Saab gör vad. Och det sker något med modellunderhåll och ständiga optimeringar. Oavsett vilka akuta problem som pågår för närvarande, förädlar Saab och ständigt förbättrar sitt sortiment. Ge upp? Aldrig. Detta är Saab Spirit.

Saab 9-5 med mindre utsläpp, chassit förbättrats.

Den nya modellen år är standardutrustning i 9-5 serien förbättrats tekniskt det finns mer polish än tidigare. Utsläppen CO2 av alla motorer i den aktuella Saab 9-5 sortiment, inklusive den nya 9-5 Sport Combi falla med i genomsnitt 4.7%, på samma sätt, även den genomsnittliga förbrukningen sjunker.

Saab lade ner mycket arbete på finjustering. Som redan meddelats har chassitrimningen förbättrats, fjädrar och dämpare kommer att vara bättre anpassade till de vägar som är typiska för varje land, lovar Saab. Omfattande provkörningar genomfördes för den viktiga engelska marknaden, det finns nu en typisk brittisk uppsättning för Saab 9-5. I vilken utsträckning Tyskland upplever specifika, endast "tyska" förbättringar av chassiteknik är inte känt.

Med det nya årsmodellen finns en ny, förbättrad inredning med fler valmöjligheter i "borstat metall utseende"Eller"svart pärlfärg” på mittkonsol och dörrar. Aerotrimningen får "mesh metall” för instrument och dörrar. Vi har inte sett den nya designen än, information om den är sparsam.

Trevligt att Saab kontinuerligt lägger till förbättringar i serien, det skulle vara ännu bättre om kunderna äntligen skulle få nya Saab. Eftersom man väntar och blir mer och mer otålig.

Saab produktionsstopp

Om du tittar några meter längre upptäcker du en helt annan värld. I Trollhättan på Saab står produktionslinjerna snart stilla för 11:e veckan, i Torslanda på Volvo Lastvagnar surrar det. Men det blomstrar också i Trollhättan. Hos Volvos leverantör MAPE, tidigare Finnveden Powertrain i Trollhättan, arbetas övertid utan slut – på frivillig basis. Med undantag för ”Midsommar”-firandet kommer produktionen att vara på full kapacitet fram till jul. Och även efter jul stänger de inte, under de två veckorna på de vanliga företagshelgerna går en tvåskiftsdrift så att fler lastbilar rullar av löpande band hos Volvo. MAPE-anställda är stolta över detta, eftersom fabriken låg nära avgrunden 2008 och ingen ville köpa nya lastbilar.

I Trollhättan ska sommarlovet skäras ned med två veckor och den lokala, Saab-vänliga pressen rapporterade om en gnällande arbetsstyrka. Borde någon förstå det. För för närvarande står produktionen och det finns inga tillförlitliga nyheter för en nystart. Vissa uppgifter talar om produktionsstart efter den svenska "midsommaren", men mer vet man inte. Hur de akuta problemen då ska lösas är den intressanta frågan för nästa vecka.

Kanske snart kommer hjälp från politiken. Eftersom vår svenska favoritpolitiker, Maud Olofsson avgick i går som partiledare. I vårt Saab-specifika fall, en ganska bra utveckling.

Hjälp från Stockholm för Saab?

Maud Olofsson
Maud Olofsson

Maud Olofsson var och är en politiker som inte gjorde mycket för Saab. Det anses vara svagt i Sverige. Huruvida Olofsson är industriminister eller inte är fortfarande osäker beror på den nya partiledaren. Om Olofsson hade försvunnit från den politiska scenen, skulle vi inte gråta tårar, det skulle bli hopp igen.

På torsdagen vid Göteborgs Motor Show var rösterna högt krävande stöd för Saab. För att den svenska regeringen välkomnar Saabs och Volvo: s initiativ för elektromobilitet, å andra sidan, lär båda företagen inte finansiering för det. Högtalare som tänker på Sveriges framtid skulle välkomna en intensiv Saab-kampanj.

Även om Saab är en liten tillverkare, men innovativ och elektromobiliteten är nästan redo för serieproduktion, är det E-Saab flotta löpert, en liten satsproduktion också.

Oavsett hur skulle finansiering som i andra europeiska länder vara välkommen, eftersom det kommer att bli riktigt tätt för återförsäljare. Försäljningspartnerna säljer fortfarande nya Saab, ibland under de svåraste omständigheterna och utan tillverkarens stöd. Men i tio veckor har ingen ny Saab rullat av produktionslinjen, förutom de blygsamma 10 producerade bitarna.

Saab-återförsäljaren

Typiskt för den nuvarande situationen är att vissa återförsäljare nu tar nödbromsen i akuta situationer. Tynans Saab i Colorado är en återförsäljare av Nissan, Kia och säljs också i sin egen Saab-byggnad. I oktober firades 2010 stor återupptagning av Saab-representationen, med förtroende för omstarten och ägaren Spyker.

Sean Tynan, Tynans Saab
Sean Tynan, Tynans Saab

Sean Tynan trodde Saab räddades, var mycket motiverad, investerat beställt nya Saab 9-5 och firade med kunderna. Efter produktionens uppgångar och nedgångar är nu nerverna nakna. Ripcordet dras nu.

I Fort Collins kommer start från 01.07. endast service, men ingen garanti och ingen försäljning erbjuds.

Precis som Saab-återförsäljaren i Colorado kommer det att finnas många kollegor runt om i världen. De flesta av våra återförsäljare är familjeföretag som håller Saabs flagga högt med stort engagemang. På grund av tillverkarens kris står hela existenser på spel.

För många handlar det om den ekonomiska överlevnaden. Man observerar vad som händer i Trollhättan och hoppas det allra bästa. Om du vill behålla din återförsäljare inom en snar framtid, borde du ge hans Saab till service i denna situation. Eftersom verkstadsutnyttjandet beslutar om om företagens ytterligare existens.

Vi är alla i samma (Saab) båt, så snälla stöd dina återförsäljare. Ha en trevlig helg!

Text: tom@saabblog.net