Saab News: Bra och väldigt dåliga nyheter från Sverige

Saab - var går resan?
Saab - var går resan?

Efter 400 Km på tyska motorvägar är du medveten om vad du har på hans Saab. De bästa bilstolarna i världen och supercharged suveränitet. På dagens kilometer var ingen annan tysk Saab i sikte, vilket är en absolut negativ rekord :-(, för mycket Saab från vår nederländska granne :-).

Tillbaka till Trollhättan. Tillbaka till bra och mindre bra och de mycket dåliga sakerna.

Låt oss börja med underleverantörerna. En av de mer eller mindre "goda nyheterna". De flesta leverantörer, inte alla, ser Youngmans inträde i Saab mycket positivt och vill nu ha en kortsiktig lösning på de akuta likviditetsproblemen för att kunna leverera Saab igen. Inga löften krävs dock för detta, utan garantier eller helt enkelt kontanter, som tydligen fortfarande saknas i Trollhättan. Svenake Berglie, leverantörens ordförande, tvivlar på solvensen för närvarande, men är medveten om att Saab bör starta produktionen så snart som möjligt.

För viss förvirring gör meddelandet om Saab en del av sommarlovet för att avbryta och därmed två veckor för att driva mer produktion. Detta är för att slutföra orderöverhängningen. Produktionen i augusti kräver interaktion med leverantörerna. Sätsleverantör Lear är fortfarande omedveten om produktion under sommaruppehållet. Ulf Holmeby, facklig representant på Lear, planerar fortfarande fyra veckors ledighet i augusti.

Saab-anställda - nuvarande och på sommaren.

Saabs anställda stannar - hur ofta har vi redan skrivit det - resten av veckan på betald fritid, med undantag för några få som är nödvändiga för produktionsförberedelser. Under sommarlovet, som bara ska vara två veckor i augusti, kommer produktionen att pågå för 1.400 anställda istället för sol och sand. För detta ska de anställda få en "ersättning" på 20.000 XNUMX svenska kronor. Ytterligare lördagsarbete planeras också för att kompensera för produktionsfördröjningen. Om du tror att Hakan Schott, IF Metal ordförande på Saab, är de anställda frustrerade på grund av den förkortade årliga semestern.

De mycket, mycket dåliga nyheterna.

Dessa bekymmer kan dock vara ett rent lyxproblem, för i Sverige gör det onda K-ord rundorna. Och det är väldigt dåliga nyheter. Till en finns det 51-fordringsägare som har registrerat sig om 27-kronor som ett fordran i Kronofogden. Detta väntar nu för betalning, annars kommer det att finnas inom 10-dagar för tillsynsansvarig i arbetet. Tro mig, jag hatar att skriva om sådana ämnen. Eftersom ännu fler problem hotas av de stora leverantörerna.

IAC Sverige Groups koncernchef Marcus Nyman, leverantör av armaturer och andra delar, var tillbaka på anläggningen på måndagen för att diskutera en betalningsplan för Saabs skulder. Nyman hade redan samtal på fredagen, tydligen uppfylls hans idéer inte. Han ser bindande kontrakt bryta och sa till DI att om Saab inte kan hålla avtal är "den enda lösningen att skicka företaget i konkurs eller omorganisation". Ryktet säger att det kan hända den här veckan i Sverige.

Omorganisation är ett slags ordnat konkursförfarande under överinseende av den behöriga domstolen. Det hela gör bloggaren något förlorad, eftersom Saab har samlat in flera miljoner. Varför du tar saker till ytterligheter är frågan som bara tillåter några få svar. Du bör dock ge dig själv dina svar, för vår "kristallkula" är ur funktion.

Text: tom@saabblog.net

2 tankar om “Saab News: Bra och väldigt dåliga nyheter från Sverige"

 • Hardcore SAAB-fansen kommer troligen att vara trogen mot varumärket.
  För att vinna tillbaka nya kunder eller, som VM uttryckte det, "vinna tillbaka de gamla" måste du först tjäna dessa kunders förtroende (igen) och det ser ganska dystert ut just nu. Produktionsstopp, svårigheter att betala leverantörer, oklar strategi i sökandet efter investerare oroar potentiella intressenter / köpare.
  En AUDI- eller BMW-förare kommer knappt att byta till en SAAB i den nuvarande situationen.

 • blank

  Så långsamt känner du dig som en kund,

  det kommer oundvikligen få konsekvenser för

  hävdade att 10.000-order har

  inte alla har mitt tålamod här

  att sluta och sluta.

  Hur som helst, lovar min glasglob mörka moln i himlen.

Kommentarer är stängda.