Saab News: Antonov intresserad av Saab - eller inte?

Vladimir Antonov
Vladimir Antonov

Igår morse verkade det för kort tid att Antonov hade förlorat intresset för Saab. Med den kinesiska posten och det faktum att Saab skulle bli ett flertalet kinesiskt företag skulle något intresse gå förlorat. Således spridda den i den svenska pressen. För snabbt?

Några timmar senare är det här meddelandet snö på förra vintern. Antonov är tillbaka och meddelar på E24 att han är redo att investera upp till en miljard i Saab. Svenska kronor, naturligtvis, låter summan alltid mycket mer dramatisk och vacker än i falska euro.

Vladimir Antonovs talesman Lars Carlstöm beskriver det kinesiska inträdet som ”den näst bästa lösningen”. Vad skulle ha varit den bästa lösningen i Antonovs ögon?

Enligt Carlström ”skulle den bästa lösningen ha varit att locka svenska och europeiska investerare om det politiska klimatet hade varit öppet för industriella investeringar. Men den svenska regeringen har inget intresse för Saab. Det handlar om minst 10.000 XNUMX jobb och det är konstigt att du inte investerar mer tid och energi som en stat, vilket inte kostar något. "

Sverige befinner sig i en slags "mega boom", som inte kan hänföras till industriell produktion utan till den blomstrande finanssektorn. Huspriserna i Sverige stiger stadigt och Internationella valutafonden har redan varnat för att denna bubbla ska ta slut. Stockholmsregeringen, ekonomiskt liberal och lite kortsiktig, verkar ha lärt sig lite av den isländska kraschen. Du försummar den industriella basen och firar dig själv.

Vidare till Carlström. Han ser att Vladimir Antonov aldrig kunde ha varit majoritetsägare, men tror att Antonov också skulle vara nöjd med 29,9%. På frågan om han såg några problem att få EIB-lånet att ersättas av Pang Da eller Youngman, sa han: ”Det är inte ett speciellt lån. Det är dyrt och det hindrar Saab. Det fanns ingen synergi för Saab från att arbeta med regeringen eller EIB. Det fungerade inte bra och rörelsefriheten begränsades kraftigt ”.

Saab betalar 10% ränta på EIB-medel, som omfattas av strikta begränsningar. Lånet är överkollateraliserat och EIB begränsar faktiskt alla affärsbeslut till Saab.

Svensk press välkomnar det kinesiska inträdet och ser långsiktigt intresse för Saab och Trollhättan. Samtidigt finns det spekulationer om Victor Muller, som inte är särskilt populär i pressen. Förr eller senare tror man att kineserna kommer att berätta för honom vad han måste göra - och vad inte.

Text: tom@saabblog.net