Saab News: Saab blir kinesisk, framtiden, Vladimir Antonov

Undertecknandet enligt avtalsmemorandummet är ännu inte torrt, och det är inte heller möjligt att de berörda regeringarna och förvaltningarna godkänns. Men en sak är redan klar, Saab blir kinesisk och chanserna för en framgångsrik transaktion har stigit snabbt idag.

Med Youngman-gruppen är den väldigt nödvändiga industripartnern gå med i Saab efter superbilhandlaren Pang Da. För Sverige är övergången från Saab till kinesiska händer en vändpunkt. Efter att landet har sagt farväl helt till den så kraftfulla varvsindustrin, är nu fordonskonstruktionen sväng. Volvo tillhör Geely, Scania är under påverkan av VW och även Saab kommer att styras i framtiden från medelriket. Sveriges tidigare starka industriella hjärta, som har gjort landet rik, fortsätter att utrota.

Du behöver inte en ”kristallkula” för att se biltillverkarens framtid från Trollhättan. För att göra Saab till en lovande biltillverkare kommer det att ta investeringar på mer än 245 miljoner euro under de närmaste åren. Med varje framtida kapitaltillväxt av den finansiellt starka kinesiska partnern kommer andelen europeiska delägare att fortsätta minska.

Om dessa planer träder i kraft säkras Saabs överlevnad. Saab kan utvecklas till ett starkt varumärke. I vilken utsträckning de nya ägarna kommer att respektera och vårda varumärkets skandinaviska och europeiska arv kommer att vara framtiden.

Den ryska investeringsbankmannen Vladimir Antonov ser ingen längre framtid för sig själv på Saab, som fick detta kommunicerat som en första reaktion genom sin svenska talesman Carlström. Han är glad "över att risken för Saab -konkurs har avvärjts av starka kinesiska partners", men ser inte längre något inslag för sig själv.

Antonov och därmed också Muller, eller vice versa - eftersom Antonov är finansmannen bakom Muller, och därmed förlorar inflytandet över Saab. Den kortvariga Saab-investeringen kommer dock att ha betalat för Antonov och Muller efter kinesernas inträde och försäljningen av fastigheter, vilket är av stort värde. Vi kan vara säkra på det.

Är Saab nu på den trygga stranden? Nej, inte än. Youngman är en relativt liten tillverkare som tjänar sina pengar med bussar. I vilken utsträckning den kinesiska NDRC kommer att godkänna affärsrelationen ligger i stjärnorna. Det kan vara väldigt snabbt, men det kan ta lång tid.

När startar produktionen igen? Det är också svårt att bedöma. De officiella organen talar om en start i nästa vecka. Tänkbart detta skulle vara en snabb finansiering i förväg av de kinesiska partnerna. Det är osannolikt att det återvinns av sig själv. Alternativt hotar Trollhättan en veckolång stopp.

Men en sak är redan säker idag. Saab blir ett kinesiskt företag om Saab överlever på lång sikt. Framtiden - vart än Saab leder den - har börjat idag.

Text: tom@saabblog.net