Saab News Trollhättan: Produktionsstopp "minst" en vecka

Mörka moln över Trollhättan
Mörka moln över Trollhättan

Molnen över Trollhättan blir mörkare och hotigare. Det som började som en kort produktionsbrytning kunde expandera till ett långt produktionsstopp. Fara hotar från leverantörerna från Sverige. Det här är nytt, för leverantörer på plats har hittills alltid varit överraskande kooperativa.

Men nu, enligt lokalpressen, är man synlig upprörd och kommer att lägga hårda förutsättningar för en ny leverans. Så man misstänker att en längre produktionspaus hotar.

Förståligt, för inte bara Saab måste göra ett antal ansträngningar för omstart av produktion, och leverantörerna begärde snabbt att starta om produktionen efter sju veckor. Och på måndag meddelades att de ville ha full kapacitet från nästa vecka. Sedan slutar produktionen på tisdag.

Marcus Nyman, VD för IAC Group Sverige, pratade med Saab-ledningen i Trollhättan på fredag. Han är nöjd med informationen, berättade han för lokalpressen, men han ber om bekräftelse från EIB att han vill se.

Han kräver förtydligande i Antonov-fallet, finner EIB: s beteende absolut oacceptabelt och vill äntligen få finansieringsfrågan löst. Han säger att det värsta är "inte EIB-svaret", med hänvisning till den långa tystnaden från Luxemburg. Sammantaget är Nyman, som han säger, "mer positiv" än i början av veckan, men han vill se garantier.

IAC-gruppen är en av de ”viktigaste leverantörerna” utan vilka ingenting kommer att fungera. Det är förståeligt att du efter den dåliga omstarten nu vill se garantier av något slag innan du levererar till Saab igen.

Svenåke Berglie, ordförande för ”Fordons-komponentgrupperna”, tycker att allt är ”inte bra alls”. Han säger "tydligen hade de (Saab) inte tillräckligt med likviditet för att starta produktionen alls". Han betonade brådskan att säkerställa långsiktig finansiering, för "då skulle det inte ha hänt".

På måndag, i Sverige är inte en helgdag (?), Personalen ska vara utbildad på fabriken. Den lokala pressen har också rapporterat att ett nytt finansieringsalternativ från medelriket är möjligt. Cirklar signalerar detta för dagar.

Text: tom@saabblog.net