Saab produktionsstopp: Röst från Sverige om ämnet

Produktionsstörning vid Saab. Foto: Bengt Nilsson
Produktionsstörning vid Saab. Foto: Bengt Nilsson

Produktionen i Trollhättan är pausad och Saabs ägare Spyker är militant optimistisk. Victor Muller lovar att den här gången bara kommer att vara dagar, inte veckor. Tydligen hoppas människor i Sverige på snabba, extra pengar från försäljningen av fastigheten, även om de nyligen säkrade flera miljoner i likviditet.

Trots det är produktionsstoppet motiverat med den spända likviditeten och med försörjningsproblem. Det är inte känt vilken leverantör som orsakar dessa problem. Marcus Nymann, vd för leverantören IAC Group, är också förvånad över att produktionen stoppades igen så snabbt. Han säger att "han tror inte att det skulle bero på någon av just-in-time-leverantörerna." Han är medveten om vad han säger är en "heroisk insats" Saab har gjort för att återuppta produktionen.

"Jag har mina tvivel om att de kan göra det igen", sa han till lokalpressen och hänvisade till en omstart av produktionen som han tvivlar på. IAC har 50 kontraktsanställda på tillfälliga kontrakt som är beroende av Saab och vars jobb återigen står på randen. "Jag undrar om de var naiva nog att starta produktion utan att förhandla om kontrakt med huvudleverantörerna", fortsatte Nyman.

Förmodligen är det en utländsk (ej svensk) leverantör som ansvarar för produktionsbrottet, hörs från den svenska leverantörsförbundets sida. Saab byggde 700-bilar under de få dagarna av produktionen, ett mycket, mycket litet antal.

Den nuvarande orderstocken uppgår till nästan 10.000 14 Saab, vilket skulle ha varit en extra orderingång på 1.900 1000 bilar under de senaste, nästan XNUMX dagarna. Inte illa, det är nästan XNUMX XNUMX beställningar i veckan - vid en tidpunkt då företaget inte gör de bästa rubrikerna.

Saab bygger för närvarande rätt bilar - och bilarna är bra. Produkten har rätt, annars beställer inte köpare runt om i världen. Men vad innebär en ON-OFF-produktion och kroniskt tomma kassaapparater?

Text: tom@saabblog.net