Saab produktionsstopp: Röst från Sverige om ämnet

Produktionsstörning vid Saab. Foto: Bengt Nilsson
Produktionsstörning vid Saab. Foto: Bengt Nilsson

Produktionen i Trollhättan är pausad och Saabs ägare Spyker är militant optimistisk. Victor Muller lovar att den här gången bara kommer att vara dagar, inte veckor. Tydligen hoppas människor i Sverige på snabba, extra pengar från försäljningen av fastigheten, även om de nyligen säkrade flera miljoner i likviditet.

Produktionsstoppet motiveras dock av de ansträngda likviditets- och leveransproblemen. Det är inte känt vilken leverantör som orsakar dessa problem. Marcus Nymann, VD för IAC Group, är förvånad över att produktionen stoppades så snabbt. Han säger "att han inte tror att det skulle vara upp till en av just-in-time-leverantörerna." Han är tydlig med vad, som han säger, "heroiska ansträngningar" Saab har gjort för att starta om produktionen.

"Jag har mina tvivel om att du kan göra det igen", sa han till lokalpressen och hänvisade till en omstart av produktionen som han tvivlar på. IAC har 50 tillfälligt anställda som är beroende av Saab och vars jobb nu är på randen igen. "Jag undrar om du var så naiv att starta produktionen utan att förhandla kontrakt med de viktigaste leverantörerna", fortsatte Nyman.

Förmodligen är det en utländsk (ej svensk) leverantör som ansvarar för produktionsbrottet, hörs från den svenska leverantörsförbundets sida. Saab byggde 700-bilar under de få dagarna av produktionen, ett mycket, mycket litet antal.

Den nuvarande orderstocken uppgår till nästan 10.000 14 Saab, vilket skulle ha varit en extra orderingång på 1.900 1000 bilar under de senaste, nästan XNUMX dagarna. Inte illa, det är nästan XNUMX XNUMX beställningar i veckan - vid en tidpunkt då företaget inte gör de bästa rubrikerna.

Saab bygger för närvarande rätt bilar - och bilarna är bra. Produkten har rätt, annars beställer inte köpare runt om i världen. Men vad innebär en ON-OFF-produktion och kroniskt tomma kassaapparater?

Text: tom@saabblog.net