Saab produktionsstopp: Röst från Sverige om ämnet

Produktionsstörning vid Saab. Foto: Bengt Nilsson
Produktionsstörning vid Saab. Foto: Bengt Nilsson

Produktionen i Trollhättan är pausad och Saabs ägare Spyker är militant optimistisk. Victor Muller lovar att den här gången bara kommer att vara dagar, inte veckor. Tydligen hoppas människor i Sverige på snabba, extra pengar från försäljningen av fastigheten, även om de nyligen säkrade flera miljoner i likviditet.

Ändå är produktionsstoppet motiverat med den snäva likviditeten och med leveransproblem. Det är inte känt vilken leverantör som orsakar dessa problem. Marcus Nymann, VD för leverantören av IAC Group, är också förvånad över att produktionen stoppades så snabbt. Han säger "att han inte tror att det skulle bero på en av just-in-time leverantörerna." Han är medveten om vad han säger "heroiska insatser" som Saab har gjort för att starta produktionen igen.

"Jag tvivlar på att du kan göra det igen", sa han till den lokala pressen och hänvisade till en ny produktionsstart som han tvivlar på. IAC har 50 tillfälliga anställda med tidsbegränsade kontrakt som är beroende av Saab och vars jobb nu är på randen. "Jag undrar om du var så naiv när du startade produktionen utan att förhandla fram kontrakt med de stora leverantörerna," tillade Nyman.

Förmodligen är det en utländsk (ej svensk) leverantör som ansvarar för produktionsbrottet, hörs från den svenska leverantörsförbundets sida. Saab byggde 700-bilar under de få dagarna av produktionen, ett mycket, mycket litet antal.

Den nuvarande orderstocken uppgår till nästan 10.000 14 Saab, vilket skulle ha varit en extra orderingång på 1.900 1000 bilar under de senaste, nästan XNUMX dagarna. Inte illa, det är nästan XNUMX XNUMX beställningar i veckan - vid en tidpunkt då företaget inte gör de bästa rubrikerna.

Saab bygger för närvarande rätt bilar - och bilarna är bra. Produkten har rätt, annars beställer inte köpare runt om i världen. Men vad innebär en ON-OFF-produktion och kroniskt tomma kassaapparater?

Text: tom@saabblog.net