Saab News Trollhättan: Produktionen vilar resten av dagen

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Produktionen i fabriken i Stallbacka är avbruten resten av dagen. Det rapporterar sändaren ”TV4 Nyheter Väst”. Orsaken är materialbrist. Frågan uppstår, vad händer i Trollhättan?

Saab har säkrat 75 miljoner euro i likvida medel de senaste veckorna. Vi kommer ihåg - 30 miljoner euro från Gemini, 30 miljoner från Pang Da, för närvarande ytterligare 15 miljoner från Pang Da. Dessutom är 30 miljoner euro från Antonov fortfarande utestående från försäljningen av sportbilsavdelningen och faktiskt nästan 30 miljoner euro borde flyta från EIB i Luxemburg i utvecklingsfonder.

Bilar har byggts i över en vecka nu, och tillräckligt med likviditet borde finnas tillgängligt. Betalningsplaner för ”gamla skulder” har utarbetats med de viktigaste leverantörerna för att bevara likviditeten.

Naturligtvis ger den svenska pressen upp stopp. Eftersom dåliga nyheter alltid säljer bättre än goda nyheter, idag är de svenska medierna helt över Saabs ämne.

Saab är på villkorlig prövning och ständig observation av rädda leverantörer och kritisk press, och förlorar för närvarande förtroende och sympati. Rapporten från ”Dagens Industri” på gårdagskvällen passar in i detta. Vid "Kronofogden", en slags verkställighetsdomstol, ökade antalet ansökningar om verkställighet mot biltillverkaren från 32 till 41 inom en vecka. Företagen kräver 1.5 miljoner kronor av Saab, vilket är mindre än 200.000 XNUMX euro.

Det var tydligt att starta en produktion var en komplicerad fråga. Att inte allt skulle fungera lika smidigt också.

En sak är de förhandlingar som pågår med leverantörer. Detta är komplext, eftersom nya leveransavtal måste ingås och därför är begripliga. Den andra är obetalda räkningar i en relativt liten summa, där du riskerar ditt rykte och sympati med uppenbara maktspel. Så att den "Saab kritiska" pressen levererar ammunition gratis.

Andelen Saab -ägare Spyker har testat nedgångar igen sedan igår.

Leverantören Lear, som tillverkar bilbarnstolar för Saab, har återigen skickat hem sina arbetare. Möjligheterna att rädda Lear -anläggningen i Trollhättan från att slutligen "stängas av" i sista minuten är nästan noll.

Återigen är en GM-anläggning i Mexiko den enda platsen i världen där nya Saab går av linjen. En storisk situation.

Förblir hoppet att Saabs huvudköpare Gunnar Brunius klargör situationen så snabbt som möjligt och starta banden igen.

Text: tom@saabblog.net