Saabblog.net: Om Saabblog.net, läsarna och Saab-återförsäljare

Vår blogg är på tyska och därför är utbudet naturligtvis begränsat. Dessutom är Saabblog.net relativt ung - men hade redan över 50.000 XNUMX läsare förra månaden. Saab är, vi har känt det tydligt under de senaste veckorna, ett speciellt varumärke och de människor som är intresserade av Saab också.

Vi märker att det, utan undantag, positiva reaktioner och e-postmeddelanden och den trevliga tonen. Låt oss ta en titt på forumen för andra märken, särskilt så kallade premiumvarumärken - då får vi reda på att Saab har de kunder som marknadsföringsavdelningarna för andra märken vill ha.

Är Saab ett döende varumärke, som folk gillar att hävda? Förmodligen mer en född igen varumärke med stor potential, även i Tyskland. Förra veckan hämtades Saab 300 9x prislistor via 4 om några timmar. Efterfrågan på priser och leveranstider för den nya 9-5 SportCombi är också enorm. Bristande intresse för Saab? Inte med oss.

Det som Saab saknar är en investerare med ett långsiktigt intresse för varumärket. Kommer du ihåg BMW och familjen Quandt? Utan Herbert Quandts långsiktiga entreprenöriella tankesätt skulle BMW vara det billiga Mercedes-märket idag - eller inte längre existera. Saab behövde en Herbert Quandt.

Låt oss ta en titt på den nuvarande lyxklassen på tyska motorvägar. För 20 år sedan fanns det fortfarande stora Alfas, Lancias, några stora Citroen, ibland en Rover eller en Saab 9000 och en stor Volvo bland VW, BMW, Mercedes och Audis. Idag råder den tyska premiummonokulturen. Big Alfa och Lancia finns inte längre, Rover är historia, Citroen, Volvo och Saab säljer bara stora bilar i mycket små mängder. Ren tristess. Tiden är rätt och marknaden finns för ett alternativ - vilket Saab kan vara.

Vad kan vi göra för Saab?

Saab är en väggblomma i den tyska bilpressen. Om det finns en rapport om Saab, garanteras termen "Opel" att visas i de första 50 orden. Eller så finns det korta texter med Saab-kriser. Stora bilar är byggda i Trollhättan, bara för lite och för lite rapporteras objektivt.

För att kunna leverera bildrapporter behöver vi motsvarande modell för körrapport vi behöver motsvarande Saab. Vi arbetar med att rapportera mer om den senaste Saab.

Hittills är samarbetet med Saab-återförsäljarna ett av våra öppna byggarbetsplatser. När allt kommer omkring, kommer några handlare som besöker vår blogg regelbundet att upptäcka Saabblog.net och ge oss information. Vi är beroende av samarbete och informationsflöde med återförsäljarna, liksom återförsäljare och Saab kan dra nytta av vår blogg.

Arbetet i Saab ger oss mycket nöje, särskilt när det gäller krisscenarier men inte bilar från Trollhättan. Att undersöka och översätta texter från svenska och engelska kostar mycket tid. Testdrifter och körrapporter, som i framtiden finns här också.

Många läsare skickar oss små donationer för vårt arbete, för vilka vi vill tacka er mycket. Vi blev särskilt imponerade av en av våra lojala läsare som donerade sitt ”månatliga bidrag” för några dagar sedan. Bara bra.

Vi vill fortsätta utveckla Saabblog.net under de kommande månaderna. Med fler testrapporter och rapporter om Saabs ämne. Med färre artiklar om företagskriser - förhoppningsvis. Varumärket har potential, vi är övertygade om att bara rätt långsiktig investerare saknas. De rätta kunderna skulle redan vara där.

Text: tom@saabblog.net