Saabblog.net driver Saab 9-3 TTID4: En stark del.

Saab 9-3 TTID, dieseldrift, stark prestanda
Saab 9-3 TTID, dieseldrift, stark prestanda

Saab har med 9-3 TTID4 en stark miljödiesel i programmet. Faktiskt, jag är inte ett fan av Diesel är dieselfraktionen Saab bloggare Marco ansvarig, men vad kan du göra när du kommer ner i Saab Zentrum Frankfurt nyckeln till en helt ny Saab 9-3 TTID4 i handen?

Vi körde Saab både på motorvägen och i Spessart över tredje klassens motorvägar och var stolta över. Bilen har bara ett mycket dåligt problem, men vi kommer senare till det.

Vi går in, börjar och börjar rulla mot motorvägen. Vid trafikljuset vår första överraskning. Bredvid oss ​​är en BMW, föraren kranar huvudet och inspekterar vår Saab exakt. Jo, Saab är i färgen Java Metallic en blickfångare, men så slående? Vi är vana vid det, för det här är hur vi är på hela vägen, förare av tyska premium gör att hitta Saab chic. Audi och BMW-förare i synnerhet vänder huvudet de senaste åren.

400 NM, 180 PS, Bi-Turbo
400 NM, 180 PS, Bi-Turbo

Saab Bi-Turbo Diesel:

Motorn är otvetydigt en pärla. Även om våra Saab var ingen Griffin utförande, som ännu inte var tillgänglig på grund av brister i Trollhättan, men 180 hästkrafter twin-turbo oljebrännare från vår 9-3 är den aktuella drivenheten.

När du börjar märka i några sekunder diesel, kör maskinen runt. Från låga hastigheter är det bra och ger Saab 9-3 TTID känslan av mycket förskjutning och mycket vridmoment. Det har Saab, 400 NM är tillgängliga, du har makt i varje situation. Motorn är aldrig påträngande och påminner alltid om sin närvaro med ett mycket trevligt, mörkt bakgrundsljud mycket subtilt, aldrig irriterande eller drömmande. Effekten är anmärkningsvärt odlad, ingen turboslagring, men inte heller en brutal start av turbo boost.

Bi-Xenon, böjbelysning, LED-parkeringsljus
Bi-Xenon, böjbelysning, LED-parkeringsljus

växellåda:

Vår Saab var utrustad med en 6-växlad manuell växellåda. I motsats till tidigare år av konstruktion, var vägledningen inte svår, alltid växla rent och exakt. Utväxlingsförhållandet är lämpligt. Personligen skulle jag alltid föredra en automatväxellåda för en diesel med denna trevliga "marinedieselkarakteristik".

Chassi / bromsar:

Saab 9-3 TTID4 Vector kommer i serie på 7,5 × 17 ″ aluminiumfelgar, är full och säker på vägen. Både i stadstrafiken och på motorvägen känner du dig alltid säker och behärskar fordonet i alla situationer.

Även vid höga hastigheter går diesel upp till högst 225 km / h, Saab är utan skyll. Tidiga 9-3 II årsmodeller var vid högre hastigheter nervös, svansen var lättare denna egenhet av den nuvarande 9-3 inte.

På landsvägar går det bra genom hörnen, men förnekar inte att det är en framhjulsdrift när man accelererar ambitiöst. Meddelandena på ”Super Sport -ratten”, som är lätta att hålla, är tydliga men aldrig kritiska. Saab förblir en ren joker även när man flyger över landsvägen.

ESP är väl samordnad och ingriper mycket diskret men effektivt. Bromsarna är sådana att du bara kan säga en sak: perfekt.

Ergonomisk, Saab typisk cockpit
Ergonomisk, Saab typisk cockpit

Inredning / Kyla / Navigering:

En Saab är en Saab - eller hur? Om du kommer in i en Saab 9-3 på natten, kommer alla som inte är en Saab-förare omedelbart att hitta sin väg runt. Tja, förare från den södra tyska premiumgruppen måste först hitta tändlåset, men då står ingenting i vägen för rent körglädje. Cockpiten är klar och självförklarande, mognad under den långa byggperioden. Alla manöverenheter är lätta att hitta och skärmarna är lätta att läsa. Den delade, typiska Saab-hastighetsmätaren är tillbaka - efter att den hade fallit offer för GM-besparingsförfalskningen under en tid.

Sportstolarna med en tyg-läderkombination är Saabs typiska komfort och långväga passform. Det finns mer utrymme på baksätena än du kanske tror, ​​men för längre avstånd borde du tillåta högst 2-personer.

2s automatiska klimatkontrollsystem fungerar exakt och diskret. Operationen är väldigt enkel. Det extra avgiftsnavigationssystemet, med pekskärm och röststyrning, lämnade en gemensam åsikt. Funktionen är enkel och snabb, röstkontrollen accepterar också operatörer med hessiska tungor. Föråldrad är systemets grafiska representation. Billiga, mobila navigationssystem kan göra det bättre.

Asymmetrisk Saab-hastighetsmätare, turbo boost-tryckindikator
Asymmetrisk Saab-hastighetsmätare, turbo boost-tryckindikator

Bearbetning / kvalitet:

Från de första åren av konstruktionen av Saab 9-3 II-serien var vi inte särskilt entusiastiska. Efter den senaste ansiktslyftan och Saab-självständigheten har byggkvaliteten stadigt ökat och ligger nu på en hög nivå. Det fanns ingen rattlande eller knäckande i vår testbil. Allt görs rutinmässigt, luckorna är korrekta. Våra tvåtoniga interiörer var snygga och vänliga, trädekorationen gjorde ett bra intryck av hög kvalitet. Man vågar hela saken vara hållbar och hållbar.

Naturligtvis kan vår 9-3 inte hänga med i en Audi, världsmästaren i "bling bling" i interiören. För mycket plast och hårdplast har använts för detta. Materialvalet är mer i nivå med vissa BMW -modeller. En verklig irritation är dock dörrhandtagen, som helt enkelt är billiga och dåligt avskalade, liksom handbromshandtaget och "Smart Slot" -insatsen som samma sak gäller.

Från Hirsch Performance, schweizaren och vi håller med om, det finns ett botemedel i form av läderdörrhandtag och handbromsspakar.

Dörrpanel med valnötträdekoration
Dörrpanel med valnötträdekoration

Miljö / förbrukning:

Saab anges med 4.5 liter diesel och en CO / 2 emission av 121 g / 100 km. Detta gör Saab 9-3 TTID4 till en av de mest miljövänliga dieslarna i sin klass. För att nå dessa värden måste man noggrant byta växellåda 6. För att utbilda föraren om miljövänlighet visas en diskret hänvisning till en förnuftig växelväxling i den centrala displayen.

Saab 9-3 TTID4 baksätet för att låsa upp från bagageutrymmet
Saab 9-3 TTID4 baksätet för att låsa upp från bagageutrymmet

Vad vi tycker om Saab 9-3 TTID4:

De 4,5 liter dieselförbrukning kan säkert glömmas bort. För, och det är det stora problemet med Saab, du är alltid i bilen, och vi tycker verkligen alltid att du reser för fort. Dieseln är så suverän, den ljudisolerande effekten att man blir förvånad när man tittar på hastighetsmätarens nål. Dessutom finns hanteringen, som tillsammans med den kraftfulla motorn skapar ett "körglädje" som du inte vill komma ur.

Är 9-3 TTID4 en riktig Saab? Vi säger ja, även om det skapades under GM-tider, har 9-3 mycket Saab-DNA. "Välkommen hem" -känslan när du kommer in är typisk Saab, ännu mer Saab än, tyvärr, i nuvarande Saab 9-5. 9-3 är en exotisk på våra gator. Svenskarna säljer så få bilar här att tillverkaren har hoppat av registreringsstatistiken. Detta ger 9-3 ett uppmärksamhetsvärde som annars bara dyra exotiska bilar njuter av.

Vårt test Saab har ett listpris på nästan 45.000 €. Shock. Listpriset är förhandlingsbart på Saab-centret, vilket gör att det höga priset visas i ett annat ljus. Dessutom var bilen väldigt välutrustad med Xenon-böjljus, den stora navigeringen, soltaket, en värmare och många andra godsaker. Priset ligger i nivå med de tyska konkurrenterna, till vilka 9-3 kommer upp till valet av vissa material löst.

Att köpa ? Absolut, för i vårt fall köper du inte en gammal modell, utan en 9-3, kontinuerligt förbättrad genom åren, i sin allra bästa form. Om du väntar några veckor till är Griffin 9-3 tillgänglig från återförsäljaren. Det är ännu kallare, mer skandinaviskt, ännu mer Saab.

Text: tom@saabblog.net

Fler recensioner:

Saab 9-5 TTiD4 Vector XWD

Saab 9-3 TTiD4 Aero Sportkläder

40.000 kilometer med Saab 9-5 Biopower

Saab 9-5 BioPower 2.3t Deer Performance

8 tankar om “Saabblog.net driver Saab 9-3 TTID4: En stark del."

 • blank

  Jag har kört en TTiD -sportdräkt i 3 år. Jag är väldigt nöjd, också alltid för snabb .... med en förbrukning på cirka 5,5 liter per 100 km i ett årligt genomsnitt. "Record" med en tank på 4,9 liter.
  Förhoppningsvis kommer historien i Trollhättan att sluta positivt ....

 • blank

  Jag kan inte förstå problemen med den automatiska överföringen. På min nya 9-3 Convertible fungerar helt perfekt, lika bra som Powershift transmission i den aktuella Ford Galaxy, även om den automatiska växellådan i Saab inte är en växellåda med dubbla kopplingar. Jag använder nästan aldrig sportsläget.

 • blank

  Det är bättre att hålla händerna av det automatiska!

  Jag kör en 9-3 TTID4 SportCombi MY 2008. En bra bil med bra motor och - tyvärr bara i bästa fall - en automatisk växellåda som kan kallas marginell. Även om jag tenderar att köra en ganska farfarstil, kommer jag ibland ibland i situationer där jag vill eller måste accelerera snabbt. Om du trycker på gaspedalen i normalt läge händer ingenting först. Det har satt mig i tuffa situationer en gång eller annan. Till exempel bör du ha stor respekt för en snabb körbyte i staden efter en tidigare bromsmanöver på grund av ett hinder som plötsligt uppstod (som hände igår). Det känns som förlamande sekunder att passera tills liv och rörelse äntligen bestämmer sig för att växla ner och motorelektroniken tar upp sina uppgifter och fordonet accelererar.

  I sportläget ändras dock det bättre, så att jag under tiden före varje gripande manöver på motorvägen trycker på Shift-tangenten. Om detta inte är gjort, förlänger du överföringsbanan och ökar risken. Det kan dock inte vara uppfinnarens intresse att byta från normal till sportläge så snart du vill ta över. Bortsett från det finns situationer där man bara måste reagera snabbt (se ovan), och i dessa saker blir det dicey eftersom nyckeln är allt annat än blind att hitta. För övrigt rekommenderas endast att stanna permanent i sportläge om man är en potentat av en OPEC-stat eller är relaterad till en.

  Konsekvensen för mig var att jag beställde cabrioleten med TTiD-motorn i april, men medvetet bestämde mig mot detta - i bästa fall suboptimal - automatisk körning. Må gudarna hjälpa mig att jag inte bara kommer att levereras efter kineserna.

 • blank

  Trevlig körrapport. Men jag var tvungen att titta två gånger för att se färgen

 • blank

  Tack, fråga min återförsäljare. Min Griffin var klar i fredags och kommer i början av nästa vecka. (Bilen råkar ses i videon "Production Restart" på Youtube.

 • blank

  Ja kan därför inte säga hur det påverkar konsumtionen. Förbrukningen är mellan 7,5 och 8,2 l / 100km.

 • blank

  @ Hkk9-3c

  Har du Hirschkit importerat direkt vid leveransen?

 • blank

  Kör mig upphetsad sedan början av april 9-3 Convertible TTid4 med ytterligare Hirsch-Tuning (200 PS, 430NM).
  Kan fullständigt bekräfta testrapporten. En bra bil med en enastående, på alla områden extremt suverän motor, som automatisk växellåda passar mycket bra. Om motorns brus inte reflekteras från utsidan in i interiören känns det inte att driva en dieselmotor. Sammantaget gör bilen en mycket mogen intryck.

Kommentarer är stängda.