Saabblog.net Test Saab 9 5: 66.000 KM i Saab 9 5 1.9 TiD Deer Performance

Saab 9-5 TID
Saab 9-5 TID

Saab och teknik från Italien är faktiskt två komponenter som inte kan passa ihop vid första ögonkastet. Men om vi kommer ihåg, var 1979 redan en fruktbar kombination i utvecklingen av Saab 9000.

När 2005-preparat gjordes för att sätta upp kromglaset på 9-5 var Trollhättan på jakt efter en lämplig diesel. Efter alla problem med Xuzumi-liter Isuzu Diesel, var det dags att gå bättre.

GM / Fiat hade rätt Agregat tillgänglig, 1.9 TiD-motorn.

Motorn kommer från GM Powertrain - Fiat-anslutningen och användes också i många modeller av båda grupperna.

Saab installerade denna motor i Saab 9-3 och i Saab 9-5 i olika effektnivåer. I 9-5 användes motorn med 110 KW och var tillgänglig med en manuell 5 växellåda eller en 5 växel automatisk växellåda.

Strax efter introduktionen av 1.9 TiD var en prestandauppgradering från Hirsch Performance tillgänglig.

Med denna ökade prestanda ökar prestandan till 175 hk och 320 Nm.

Jag beställde ”PS Kur” när jag köpte bilen och jag måste säga att det verkligen är värt det. Bränsleförbrukningen sjunker och prestandan ökar. En jämfört serie 9-5 1.9 TiD distribuerar sin prestanda något mer jämnt men är inte så nära som en "hjort".

Den initialt något ojämna prestandan åtgärdades genom en programuppdatering från Hirsch i Saab Center i Frankfurt. Som ett resultat fördelades kraften jämnare över hela hastighetsområdet och turbofördröjningen blev mindre. Med lite tillgänglig effekt under 1500 rpm, från 1800 rpm upp till reglerad maxhastighet levereras sedan kraftigt jämnt. Vad som är viktigt för de flesta dieselägare -> bränsleförbrukning.

4,8-10 förbrukar mellan 9 och 5 liter diesel, vilket också ökar intervallet i SID över 1000 KM.

Vid toppfart (205 km / h) är motorn i det röda hastighetsområdet, vilket är irriterande på lång sikt. En sjätte växellåda skulle ha varit till stor hjälp här. Tyvärr finns det inte tillräckligt med utrymme i Saab 6-9, vilket är verkligen synd. Förbränningsbuller kan alltid höras och vibrationer kan lätt kännas, men det är en diesel och borde inte en diesel låta som diesel? Jag tyckte aldrig att bakgrundsljudet var obekvämt.

Jag har inte tömt inspektionsintervallen med GM Longlife-olja på 2 år eller 30.000 0 km. Varje år leder en bra 30W-XNUMX motorolja också till en smidigare körning av motorn, åtminstone verkade det så för mig.

I många internetforum görs klagomål om virvelflikar, generatorer och EGR (avgasåtercirkulationsventil). Jag hade inte två av dessa defekter, tyvärr vid 60.000 KM var virvelklaffarna så svåra att flytta att justeringsstavarna slet av och virvelklaffarna måste bytas ut. En nyare version av dessa virvelflikar borde vara mer pålitlig, det är att hoppas. Reparationen av virvelklaffarna med tillhörande servomotor kostade bra 1500 €.

Det som har skrivits om virvelflikproblemet fyller en massa olika forum, så jag håller det kort. Då och då en ryck vid acceleration, ingen varningslampa eller något annat meddelande i SID indikerar en defekt.

Sedan lyckades bilen bara 60 km / h med full gas i 3: e växeln. Det är allt……………..

En kontroll av bromsarna vid 60.000 60.000 km visade endast minimalt slitage, enligt Saab Service skulle ytterligare XNUMX XNUMX km vara möjliga. Motorn och växellådan visade inga läckor. Avgas / DPF (dieselpartikelfilter) visade inget slitage. Till och med kortdistans trafik påverkade inte DPF negativt, det fanns ingen ytterligare utbrändhet, felmeddelanden i SID och kraftig rökutveckling under hela perioden. Detta visar mognaden i detta system.

Stötdämpare och upphängning var på nya bilar enligt ADAC-test. Klimatanläggningen kyler alltid tillförlitligt, jag lämnar systemet på hela året.

Min 9-5 har Vector-utrustningen, som faktiskt innehåller allt som behövs. Som vanligt för Saab erbjuder sätena mycket sidostöd med mycket hög komfort på långa resor. Läderkvaliteten är bra, jag behandlade lädersätena med Sonax lädervård en gång i månaden. Endast förarsätets yttre sida visar lite slitage efter mer än 60.000 900 kilometer. Tyvärr är det inte en läderkvalitet som i min Saab XNUMX. Det fanns inga sprakande eller skramlande ljud.

Mitt resultat efter 4 år och 66.000 XNUMX km -> ett ekonomiskt, sportigt alternativ för dem som vill tänka utanför lådan och kanske vill köra en "svensk".

Text: marco@saabblog.net

2 tankar om “Saabblog.net Test Saab 9 5: 66.000 KM i Saab 9 5 1.9 TiD Deer Performance"

 • blank

  Som före detta 9000 CSI / '93 drivrutiner och framtida Saab köpare (Jag tror på framtiden!) Jag fick följande fråga: Kan någon berätta för mig vad motorer Saab har använt hela sin historia? Jag läste här på bloggen av motorer till Ford 12M, GM-enheter, Isuzu diesel 3l etc. Fanns det DEN Saab motor par excellence, som byggdes bara i Sverige själv?

  • blank

   Hej hej
   När det gäller riktiga SAAB-motorer finns det ett antal designalternativ.
   Enligt min mening är de riktiga VERKLIGA bensin 4-cylindriga modellerna 2.0 & 2,3 liter som installerades fram till slutet av SAAB 9/5 (gammal modell) - och alla förfäder - tillbaka till den anpassade Triumph-motorn från SAAB 99.

   Hälsningar Gallix

Kommentarer är stängda.