Saabs vd Victor Muller talar om stormen och planen B

Victor Muller & Pang Quinghua
Victor Muller & Pang Quinghua

Saab har levt genom stormiga tider i företagets historia. Men - om och om igen var det en lysande idé eller rätt män på rätt plats vid rätt tidpunkt och Saab-sagan fortsatte. Saab är inte bara något märke, Saab har en speciell faktor. Just nu seglar vi genom stormiga vatten igen.

Saab Steuermann och VD Victor Muller gav en intervju idag om TT. I det talade han om stormiga tider och vad du lär av det. Muller sa till reportrar att han hade lärt sig sin lektion. "Efter att Hawtai-avtalet kollapsade fick jag veta att du alltid behöver en" Plan B "." Om framtiden sa Muller: ”Jag tror inte att stormen är över. Vi har den värsta krossen nu, men det kommer fortfarande att ta ett tag innan alla kontrakt och tillstånd slutförs. Vi kan inte sova så länge. Det är mycket att göra. "

När det gäller Pang Da-planerna för framtiden säger han: ”Våra planer i Kina är mycket mer blygsamma än dina (Pang Da). Vi funderade på att sälja cirka 1.200 XNUMX bilar per år i Kina. Vi kommer förmodligen ha gjort ett misstag där. Å andra sidan är det fortfarande för tidigt att göra en prognos. ” Kina tror han kommer att bli en framgång för Saab. "Jag är övertygad om att Kina kommer att bli vår största marknad på fem år."

Muller förnekar rapporter om att myndigheterna inte kommer att godkänna affären mellan Pang Da och Saab. ”Vår förstahandsinformation är positiv och konstruktiv. Det finns ingen anledning att tro att myndigheterna inte kommer att godkänna affären. Det kommer dock att ta lite tid. ”

Muller uppskattar att det kommer att ta en månad att få godkännandet av National Debt Management, två till tre månader för att få godkännandet i Kina. "Jag kan försäkra er att vi har tillräckligt med pengar för att täcka godkännandeprocessen," sade han.

Om något inte går som planerat, har han en väg ut, sa Muller. Detta gäller även om Vladimir Antonov inte får tillstånd att komma igång.

”Du måste alltid ha en plan B. Det här är min lektion från misslyckandet av Hawtai-affären. Jag kan försäkra er om att jag har en plan B. ”

Hittills har Victor Muller, som uppenbarligen varit i bättre humör och mindre spänd de senaste dagarna. Det finns fortfarande en lång väg att gå innan han har Saab i säker fristad. Men - idag med produktionsstart - gjorde han en stor seger. Det är bra. Fortsätt, Victor Muller.

Text: tom@saabblog.net