Saabs vd Victor Muller talar om stormen och planen B

Victor Muller & Pang Quinghua
Victor Muller & Pang Quinghua

Saab har levt genom stormiga tider i företagets historia. Men - om och om igen var det en lysande idé eller rätt män på rätt plats vid rätt tidpunkt och Saab-sagan fortsatte. Saab är inte bara något märke, Saab har en speciell faktor. Just nu seglar vi genom stormiga vatten igen.

Saab Steuermann och VD Victor Muller höll en intervju på TT idag. I den talade han om stormiga tider och vad du kan lära av dem. Muller berättade för journalister att han hade lärt sig sin läxa. "Efter att Hawtai -affären kollapsade, lärde jag mig att du alltid behöver en" Plan B "." Muller kommenterade framtiden, "jag tror inte att stormen är över än. Vi har nu fått de värsta krossarna, men det kommer att ta tid innan alla kontrakt och tillstånd är klara. Vi kan inte sova så länge. Det är mycket att göra. "

Han kommenterade Pang Das framtidsplaner och sa: ”Våra planer i Kina är mycket mer blygsamma än deras (Pang Das). Vi tänkte sälja cirka 1.200 bilar om året i Kina. Vi kommer nog ha missbedömt det. Å andra sidan är det fortfarande för tidigt att göra en prognos nu. ”Kina tror han kommer att bli en framgång för Saab. "Jag är övertygad om att Kina kommer att vara vår största marknad på fem år."

Muller förnekar rapporter om att myndigheter inte kommer att godkänna affären mellan Pang Da och Saab. ”Vår förstahandsinformation är positiv och konstruktiv. Det finns ingen anledning att tro att myndigheterna inte kommer att godkänna affären. Det kommer dock att ta lite tid. "

Muller uppskattar att det kommer att ta en månad att få godkännande från statsskuldförvaltningen och två till tre månader för att få godkännande i Kina. "Jag kan försäkra er om att vi har tillräckligt med pengar för att täcka godkännandeprocessen," sa han.

Om något inte går som planerat, har han en väg ut, sa Muller. Detta gäller även om Vladimir Antonov inte får tillstånd att komma igång.

”Du måste alltid ha en plan B. Detta är min läxa av Hawtai Affairens misslyckande. Jag kan försäkra er om att jag har en plan B. "

Hittills har Victor Muller, som uppenbarligen varit i bättre humör och mindre spänd de senaste dagarna. Det finns fortfarande en lång väg att gå innan han har Saab i säker fristad. Men - idag med produktionsstart - gjorde han en stor seger. Det är bra. Fortsätt, Victor Muller.

Text: tom@saabblog.net