Saab fråga: Skulle kinesiska investerare skada varumärkesbilden?

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan
Geely, investeraren, har klättrat upp på sin stora granne Volvo i Göteborg. Varumärket går bra, orderböckerna är fulla. På Saab vill Pang Da bli en stor aktieägare och en annan partner från Kina kommer att ansluta sig till bolaget inom överskådlig framtid. Är medelklasspartners och ägare bra för varumärket, eller skadar kinesiska aktieägare varumärkesbilden?

Nuremberg Market Research Institute Puls har undersökt denna fråga:

Kina utökar sitt ekonomiska inflytande inom bilindustrin. Experterna spekulerar för närvarande om hur och när den kinesiska bilhandlaren Pang Da ansluter sig till Saab. Samtidigt tillkännager Volvo Cars ökad försäljning och vinst drygt ett år efter försäljningen till den kinesiska automaker Geely. Dessutom tillkännagavs planer att bilarna ska byggas i Kina från år 2013. Vilken inverkan har sådana förvärv på varumärkesbilden för den drabbade automaker? Vilka effekter på tyska bilköpares vilja att köpa?

Nürnbergs marknadsundersökningsinstitut Puls har nyligen undersökt denna fråga i en undersökning av bilköpare från 1 000. Studien ger följande resultat: Kinesiska övertaganden leder till bildförluster i respektive bilmärke. 57 procent av tyska bilköpare anser att en övertagande av en kinesisk investerare har en negativ bildseffekt på det drabbade varumärket. Detta gäller i synnerhet äldre bilköpare och målgrupper med över genomsnittlig inkomst.

Dessutom trodde 48-procenten av bilköpare att sådana förvärv har en negativ inverkan på varumärkets villighet att köpa. Anledningen till denna kritiska bedömning är sannolikt att vara förlusten av fordonskvaliteten i samband med förvärvet, vilket 40 procent av de svarande fruktar. "Kina måste investera i en bättre kvalitetsbild de närmaste åren. Det innebär att bra ord tas till handling, säger Niklas Haupt, Partner på Puls Marktforschung. I synnerhet skulle tyskarna sätta en hög bar för detta ändamål.

Får Saab-förare se situationen så mycket som marknadsforskare? Är vi öppna för den kinesiska inträdet i Trollhättan och välkomna de nya aktieägarna. Eller spelar det ingen roll där aktieägarna kommer ifrån, bara produkten måste vara övertygande? omröstning:

Fråga: Skaddar inlägget av en kinesisk investerare bilden av Saab?

  • Nej, den skandinaviska bilden är stark nog. (46%, 102-röster)
  • Jag bryr mig inte om Saab bygger bra bilar. (38%, 84-röster)
  • Ja, posten är inte bra för varumärkesbilden. (17%, 37-röster)

Totala omröstare: 223

Läser in ... Läser in ...

Text: tom@saabblog.net