Jonas Fröberg: Omstart av produktionen räcker inte för Saab

Kampen om Saab - Kampen för Saab fortsätter
Kampen om Saab - Kampen för Saab fortsätter

Saabs perspektiv från Jonas Fröbergs perspektiv, författaren till "Kampen om Saab". Fröberg är en av de "Saabvänliga" författarna, anses vara en intim kännare av varumärket och skriver för Svenska Dagbladet. Han har idag publicerat vad han tycker om situationen i Västragötland.

Jonas Fröberg skriver:

Alla tecken är nu på gång för en ny produktionsstart på fredag ​​eller måndag. Där trenden är klar: Leverantörerna har inte dragit tillbaka den uttalade uppsägningen och väntar på den långsiktiga finansieringen av Saab. Och det kan ta tid.

På ytan har det blivit ovanligt tyst de senaste dagarna men bakom kulisserna i Trollhättan rasar det blodigaste slaget någonsin.

Det handlar om omstart av en fabrik som stod i sju veckor. Det handlar om mer än övertygande 1000-leverantörer att börja leverera. Även om Saab för närvarande inte kan säkra en jämn kortsiktig finansiering.

Och det verkar fungera. Låt oss se "striden" som en rast för rast för Saab. Steg ett var kortsiktig kapital för att skaffa orderblocket på mer än 6.500-fordon kan fungera. Steg två var att övertyga leverantörerna om att godkänna betalningsplanerna för befintliga skulder och förhandla rimliga villkor för nya leveranser.

Muller själv har sagt att han 800 * miljoner (* Alla belopp i översättningen är svenska kronor) behövs för att starta om produktionen. Han är nu nära 550-miljoner, plus 40-miljoner från GEM-fonden till extremt ohälsosamma förhållanden. Men han har inget val. Han har redan försökt sälja fabriken i Trollhättan till andra investerare efter att EIB slutat sälja till Antonov.

Målet är att produktionen ska börja på fredag ​​när det nya Kina partners Pang Da, som har köpt för 270 miljoner Saabs och kanske köpa förutom 130 miljoner kommer att besöka. Och det verkar fungera så. Viktiga partners är Plastal, tillhandahåller plastdetaljer och IAC levererar vilka instrument. En efter den andra tecknade leverantörskontraktet. Detta är en av de viktigaste och mest nödvändiga segrar Saab. Mot allt förnuft.

Riskerna för de plågade leverantörerna är stora. Detta är tydligt synligt. IAC kat tillkännagav nyligen 200-uppsägningar och Plastal har avslutat 50-anställda. Och de kommer inte att dra tillbaka uppsägningarna innan den långsiktiga finansieringen är säkerställd och en tydlig ägarstruktur blir synlig.

Nästa steg är långsiktig finansiering. Det måste vara i den riktningen. Pang 600 vill investera miljoner och hitta en ny tillverkningspartner i Kina när det kraftfulla superministeriet, NDRC, håller med om. Detta är för närvarande mycket osäkert.

Vladimir Antonov vill 29.9% av Saab och kommer att investera cirka 1,0 miljarder skulle komma till ett möte med Maud Oloffson. Förmodligen kommer hon att lyssna på honom. Men han är bäst får på hans privata jet och starta mot Luxemburg och GM till Detroit. Eftersom det finns de riktiga strängdragarna.

När allt kommer omkring handlar det om att sälja Saabs igen efter en återgång till bilindustrin när Saab drog sig ur träsken.

- Författare: Jonas Föberg -

Mot alla ods - mot all anledning skriver Fröberg. Apt, eftersom omstart är mot all anledning. Men vi pratar inte om någon fabrik, vi pratar om Saab. Och i Trollhättan har du en stark vilja att överleva. Fröberg säger att Antonov snarare borde träffas med EIB och GM. Han har rätt. Antonov bör ta itu med "Luxemburgproblemet", för bara då fortsätter han - inklusive Saab -. Den svenska regeringen är bara en skådespelare, beslut fattas inte i Stockholm. Även välsignade signaturåtgärder hjälper lite.

Text / översättning: tom@saabblog.net