Saab 9-4x Nyheter: FAZ på Saab och den nya Saab 9-4x

Saab 9-4x och Saab 9-5
Saab 9-4x och Saab 9-5

FAZ behandlade Saab-ämnet och körde den nya Saab 9-4x på provet. Läsning efter arbete:

Saab har fortfarande inte givit upp

Det traditionella svenska varumärket Saab ligger på randen. Det fria fallet i ingenting kan bara förhindra en välmenande investerare. I Trollhättan tror man ha goda argument med en SUV och ny allhjulsteknik.

Hoppet dör sist. Med Galgenhumor kommenterar en Saab-talesman det senaste bakslaget i det svenska bilmärkes överlevnadskampen, som en gång lyckades bland de intellektuella i Tyskland: den kinesiska investeraren Hawtai kan inte hålla sitt löfte, han tar inte svensken, som är på väg att bli insolvent, med 150 miljoner euro som meddelats under armarna. Från och med idag misslyckades planen att öppna fabriksgrindarna i Trollhättan, som hade stängts i fem veckor på grund av leverantörsbojkott (Saab betalade inte räkningarna) idag. Nu sägs den största kinesiska bilhandlaren, Pang-gruppen, vilja engagera sig. Men tron ​​att Saab fortfarande kan räddas försvinner.

Det faktum att det befinner sig i regnet idag, beror på det svenska märket av missvisad modellpolitik i General Motors (GM) regeringsdagar. Alla modeller som kom på marknaden efter veteran Saab 900, var i princip nyklädda Opel. Kunderna reagerade med svindlande intresse. 2010 tappade stycket på 32.000-enheter. I Tyskland är det rykt, svenskarna 2011 har inte sålt 100-bilar. Federal Motor Transport Authority listar inte längre Saab.

Märket verkade räddas när den holländska sportbilstillverkaren Spyker gick in i 2010 i januari för ett (53,1) miljoner euro lån. Härifrån vaknade hennes livliga chef Victor Mueller för pengar, särskilt i det investeringsvänliga Kina. Förutom samtalen med Pang finns det uppenbarligen kontakter med tillverkaren Great Wall. Det kinesiska företaget byggde 2010 bra 400.000 bilar. Snabbare har Mueller fortsatt att behålla de nära kontakterna med sju andra kinesiska biltillverkare, som har bibehållits i ungefär sex månader, en ny kommentar från Saab-chefen. Dessa inkluderar ny Volvo ägare Geely och BAIC (Beijing Automotive Industry Group). BAIC köpte redan 2009 200 miljoner dollar för produktionsrättigheterna för Saabs plattform, motorer och växellådor från GM att göra den nuvarande Saab 9-5 och 9-3 från 2012 i Kina.

Ingen dieselgenerator som erbjuds

Trampa går Mueller från kinesiska tillverkare i huvudsak med två nya Saab-modeller, SUV tillgänglig från juni till 9-4X och förväntas för oktober 2012 nya medelstora bil 9-3. SUV utvecklades av GM under ledning av chefsingenjör Peter Dörrich av Saab ingenjörer. Men 4,84 meter lång hade kan efter dess systermodellen Cadillac SRX 1,91 meter bred och 1,68 9 meter 4X GM policy företräde. Den resulterande med skarpt dragen kropp på Saab-baserade American redan 2009 på den lokala marknaden och prisas av amerikanska journalister som fahraktivster amerikansk SUV.

Vi körde den nya 9-4X kommer mot SRX med strafferem chassi och exakt styrning och ZF vill tävla mot BMW och Audi X5 Q5. Men driven av en svag sinnade 2,8-liters bensinmotor V6 han har i Europa liten chans. Särskilt kraften i 300 portion hästkrafter, kraftfulla och effektiva GM-aggregat av en svagt omkoppling Aisin automatisk i sex steg. Utvecklare Dörrich skadar speciellt att en dieselgenerator som är avgörande för den europeiska marknaden inte kan erbjudas. Hawtei kunde ha bidragit. Eftersom kineserna tillverkar en modern 3,0-liter V6 utvecklad av VM i Italien. Frågan är på vilken kostnad de skulle ha det till produktionslinjen till den mexikanska Ramos måste leverera, där Saab 9-4X skapade tillsammans med Cadillac SRX inte längre uppstår.

Saab 9-4x interiör
Saab 9-4x interiör

Som i kommandocentralen för en Airbus

För detta allhjulsdrift av 9-4X reser på den tid: distribuerar ett Haldex koppling av den senaste generationen kraften liknar Audi Quattro systemet variabel från framsidan till bakaxlarna. Dessutom regleras kraftflödet till bakhjulen enligt vridmomentvektorprincipen. Så 9-4X ligger kvar på höga kurvtagnings tempo trots designrelaterade krängning väl i spåret. Men ännu mer så är styrkan i Saab 9-4X i sin polerade stil. Med funktioner från flygteknik, erbjuder en uppfriskande alternativ till fordon av samma släkte, som vittnar främst med kraftfulla flanker och skarpa kroppslinjer tyska Robusthet: karuselldörren fönster vindruta är hämtad från en flygplanscockpit, aluminiumfälgar påminner om turbinblad och Cockpit väcker föreningar med kommandocentralen för en Airbus.

De blåaktiga strålkastarna skimrar som det skandinaviska islandskapet och breddar automatiskt sin stråle vid 30 km / h för bättre gågatupptäckt i stadstrafiken.

Unik stabil hantering

I Sverige började Saab under GM men obevakad, med utvecklingen av den helt nya Phoenix-plattformen. På det nästa 9-3 och 9-5 och en liten SUV under 9-4X ska skapas. Deras innovativa femlänk bakre upphängning betraktas nu som en aptitretare för investerare. Den drivs av två elmotorer endast vid behov, varje hjul styrs individuellt. Med konventionellt drivna framhjul växer en fyrhjulsdrift här och lovar ett unikt stabilt körprestanda.

Den ekonomiska, men kraftfulla fyrcylindriga bensinen 1,6-litern levererar BMW, lovar Saab. Huruvida beståndet har, om kineser får säga till Saab, kan vara tvivlade. Saabs framtid förblir således en baksmälla av dagliga starkare vittrade rep. Om någon inte investerar snart, kommer de att skäras. Naturligtvis vet de kinesiska samtalarna av Mueller det också. Som snygga köpmän kan vänta till de sista sekunderna tills Mueller nerver är tomt och startpriset vid Saab ligger i källaren. Saab är inte färdig idag. Inte än.

Källa / text: Jürgen Zölter / FAZ

Bilder: Saab Automobile AB