Saab 9-4x Nyheter: Positiv press för den nya Saab 9-4x

Saab 9-4x
Saab 9-4x

Pressen från Sverige, USA och England hade nöjet att prova Saab 9-4x, som också kommer till Tyskland på hösten. Domarna var utan undantag mycket positiva, några av testerna var till och med euforiska. Hantering och jämnhet beskrevs som stor, endast valet av motorn är den svaga punkten i den nya Saab.

Jämfört med Cadillac SRX utvecklades båda fordonen tillsammans och kommer från samma fabrik, uppfattas Saab som den bättre bilen. Detta är överraskande, eftersom många komponenter är desamma. Det betonades att Saab-ingenjörerna var ansvariga för båda projekten.

Utformningen av 9-4x uppfattas som ”skandinavisk” med en ”klar linje” och en ”otänkbar look”. En amerikansk testare sa till och med att Saab är bilen du vänder när den kör förbi. Kvaliteten på interiören beskrivs av alla som mycket god och "tysk". Ett intressant uttalande eftersom den nya Saab 9-5 kritiserades för sin inre kvalitet när den dök upp. Stammen är stor, vissa testare kritiserar passagerarnas begränsade benutrymme på baksätet, medan andra är nöjda med den.

Körglädje, är testarna på båda sidor av Atlanten överens, är enormt. Körbeteendet är på nivå med en sportsedan jämfört med Saab, Audi Q5 klassificeras som intetsägande. ”Körglädje” är en faktor som tänker på fler och fler Saab-modeller. Saab 9-3 TTID, som vi fick köra förra veckan, var så väl koordinerad att vi spontant kom på termen ”körglädje”.

Fyrhjulsdrivningen var konsekvent tilltalande i alla körsituationer. Vissa testare talade om "X" -faktorn på 9-4x, så gillade Saab. Poängen med kritik är motoriseringen. Särskilt europeiska testare missar diesel, som, med tanke på den korta modellens driftstid och det lilla antalet enheter, förmodligen inte kommer heller.

Bullret i inredningen under körning beskrivs som mycket lågt och behagligt.

Någonting kommer fram till oss. En mycket bra bil och man undrar varför GM endast har gjort dessa investeringar i Saab i sista minuten. Tidigare investerat i outspeakable modeller som Cadillac BLS, måste fakturan för denna flopp betala Saab, inte GM.

Endast 2000 Saab 9-4x kommer till Europa varje år, det är ganska litet. Storleken kommer att gå till Sverige och England, de viktigaste europeiska marknaderna. Hur mycket kommer det till Tyskland, vi vet inte. Omvandlas till LPG, 9-4x skulle också vara acceptabelt från miljörevisionen och värt att överväga.

Låt oss se fram emot debut av en ny, stor Saab på hösten!

Text: tom@saabblog.net

Man tänkte på “Saab 9-4x Nyheter: Positiv press för den nya Saab 9-4x"

  • blank

    Bilen jag gillar från bilderna är alltid bättre (även om fordonskategorin inte är för mig). Förhoppningsvis kan du besöka bilen snart i landet.

Kommentarer är stängda.