Saab News China: The View till Saabs BAIC-förhållande

BAIC C70G - baserat på Saab 9-5
BAIC C70G - baserat på Saab 9-5

Dong Haiyang är BAIC Vice President. Han är glad att Saab har hittat en ny partner även om det tidigare publicerades att BAIC ville ta över Saab i april. Är det ett långt österländskt sätt att "rädda ansikte" eller menar du det verkligen, sa Dong Haiyang intressanta saker om BAIC: s nya produkter, som alla är baserade på äldre Saab -teknik, i en intervju med China Cartimes.

Han är lugn över att nya Saab 9-5 Series II snart kommer att importeras till Kina. För det första tilltalar nya Saab 9-5 mer "eliterna" i storstäderna, medan dess produkter baserade på 9-5-serien I borde sorteras mer i produktkategorierna A-C för massmarknaden.

För det andra, vem säger att nya Saab 9-5 är den bättre produkten? Det nya är inte alltid det bättre, säger Dong Haiyang, och det är inte för ingenting som parollen för den köpta tekniken är ”Från Saab - bättre än Saab”. Eftersom BAIC har reviderat 9-5-plattformen har den 2.0 och 2.3 liters turbomotorteknik, chassit, drivlinan och har förvärvat tillverkningstekniken. Hantering, stabilitet vid hög hastighet, europeiska bilars egenskaper, ser han garanterad.

BAIC T60, baserat på den nuvarande Saab 9-3
BAIC T60, baserat på den nuvarande Saab 9-3

Så varför köpa Saab när du har den fullständiga, beprövade och mogna 9-5 och 9-3-tekniken? Därför har BAIC, efter noggrann övervägelse, börjat bygga varumärket och övertygat om framgången med den avancerade tekniken på Saab-basis.

Det är fjärran östliga resonemang. "Från Saab - bättre än Saab". Det blir spännande nästa år när vi ser produktionsmodellerna. Studierna har nyligen varit ganska tilltalande. Speciellt eftersom vi nu vet att det inte bara är turboladdning. Den elektriska BAIC-Saab gör redan sina varv. Satsa på att den gamla gamla Saab 9-5-serien I, som återföds i Kina, som en e-bil gör sitt varv innan Trollhättan skickar in något liknande i loppet? Kina är alltid bra för en överraskning.

Text: tom@saabblog.net