Spyker News: Victor Muller i översynen av aktieägarna

blankJa, Saab styrelseledamot Victor Muller har det inte lätt. Förrgår i Peking, sedan till Trollhättan, nu till Holland där i Zeewolde nya problem väntar. Man undrar hur mannen klarar av denna arbetsbelastning. I Nederländerna är aktieägarna i Spyker och Muller i stor utsträckning från aktieägarföreningen VEB.

VEB står förmodligen inte för ”statligt företag” och Victor Muller kommer att överleva detta också, för efter de senaste veckorna kommer den här mannen garanterat vara skottsäker.

Föreningen aktieägare med sina ekonomen David Tomic kastar Muller rätt till en oproportionerligt stor bonus på 4.5 miljoner kronor betalade att ha, för att uppnå vissa affärsmål, samtidigt som företaget genererat förluster. Dessutom Muller fick en bonus i form av 120.000 Spyker aktier av en annan är värda enligt det aktuella värdet av 4 miljoner kronor.

Aktieägarna vill ha återbetalning av bonusarna, de tycker inte om att Muller posten av Saabs VD övningar och vill veta när en efterträdare till Jan Ake Jonsson kommer. De har också frågor om Saabs affärsplaner, marknadsföring, produktionsplanering och så vidare.

Försäljningen av Spyker Sportscars till CPP Global Holding av Antonov är nästa ämne. Även om ett samförståndsavtal undertecknades i februari och ett pris på 32 miljoner € satt, men affären är ännu inte färdig, så så gick inga pengar. Spyker kunde investera pengarna bra i Saab, stänga likviditetsbrister. Varför är verksamheten på is?

Jan Ake Jonssons avgång involverar dessutom aktieägarna. David Tomic från aktieägarföreningen vill veta orsakerna och ta reda på om det var en konflikt mellan Muller och Jonsson.

Vad vill aktieägarna ha? Humör mot Muller? Om man konverterar bonusen från Schwedenkronen till €, kommer man till belopp som andra styrelseledamöter skulle avfärda med ett leende. Det faktum att Spyker, ett företag i tillverkningen skriver förluster och skriver de närmaste åren, måste vara tydligt för var och en av Spyker-aktierna. Du behöver inte vara ekonom för det.

Vill du ha jobbet hos Muller med denna arbetsbelastning? Jag tycker nej. Trots alla Saabs passion måste mannen inte vara avundad.

Text: tom@saabblog.net