Jan Åke Jonsson Farväl, slutet på en tid hos Saab

Jan Åke Jonsson, rorsmannen går
Jan Åke Jonsson, rorsmannen går

Vid Spykers årsstämma slutade en Saab-tid. Jan Åke Jonsson, på 1973 hos GM och sedan 6 år Saabs VD, tog sin ledighet.

Jonsson har alltid varit den ”tysta svensken” i Saabs ledarduo. Ingen hade stora förhoppningar när han tog över som vd i Trollhättan, Jonsson ansågs vara en felfri GM -person.

Men Jonsson var rätt man, på rätt plats, vid rätt tidpunkt. En unik lycka till Saab.

De som tittade på händelserna i Trollhättan såg de första små förändringarna i svenskarna. Kvaliteten på fordonen har förbättrats, nya detaljer har introducerats mot motståndet från GM-bönräknare och projekt som den gröna miljödiesel i all sekretess möjliggjort.

Jonsson använde ett mycket diskret, svenskt sätt att slåss mot den stora moren från Detroit, som skulle ha velat det lilla svenska varumärket bortskaffat. På Saab festivaler spelade bandet sånger om drömmen om frihet, fansen och Saabs anställda har förstått dessa mjuka ljud.

Utan sitt engagemang hade det inte blivit någon Saab omstart efter GM, Victor Muller utan Jonsson skulle inte ha haft någon chans. Under förhandlingar med förvaltningen var banker och GM Jonsson den som kunde förvärva förhandlingspartners särskilda förtroende.

Personligen har Jonssons natur fått saker att göra utan mycket ljud och show, väldigt mycket. Saab och Trollhättan har mycket att tacka för.

Om omständigheterna för hans avgång inte är vad han förtjänar, har Saab haft en stor förlust. Oavsett framtiden håller och vad framtidsplanerna kan se ut, önskar vi bara bra saker från Tyskland. Håll Saabing Jan Åke!

Text: tom@saabblog.net

Man tänkte på “Jan Åke Jonsson Farväl, slutet på en tid hos Saab"

  • blank

    den här mannen var Saabs själ och den absolut rätt mannen i hans dag.
    kanske den hårdare tiden behöver nu ett annat ceo, men det minskar inte prestationen av en jaj.
    Saab måste vara ur defensiven.

Kommentarer är stängda.