Saab Partnerskap med Pang Da Automobile, vilka chanser Saab kan komma igenom

Saabs partnerskap med Pang Da
Saabs partnerskap med Pang Da

Saab och Pang Da Automobile har undertecknat en mycket väsentlig avsiktsförklaring att samarbeta. Samarbetet hjälper till, de slutliga fördragen ratificeras, Saab från likviditetskrisen och öppnar ytterligare möjligheter för bilproducentens framtid.

- Pang Da är den största privatbilgrossisten och importören i Kina. I 23 provinser med över 1100 återförsäljare säljer Pang Da Audi, VW, Hundai, Infinity och ett brett utbud av lokala varumärken. Saab får tillgång till det största distributionsnätet i Kina, en unik möjlighet för någon som faktiskt är sent.

- Pang Da betalar 30 miljoner euro i förskott för Saab -bilar som ska levereras, efter 30 dagar, under "vissa omständigheter", kommer ytterligare 15 miljoner euro att överföras för ytterligare Saab -fordon. Vi vet inte vilka klausuler som finns i utkastet till kontrakt för de andra 15 miljoner, men eftersom det innebär import av fordon och summan är mindre än 100 miljoner euro, enligt Victor Muller, behöver Pang Da inget godkännande från myndigheterna . En förtroendeomröstning från Pang Da, bevis på ekonomisk styrka och ett slags "livförsäkring" för Saab.

- Pang Da deltar i Saabs mamma Spyker för 65 miljoner euro och stärker svenskarnas kapitalbas. Pang Da får 24% av Spyker och fördjupar därmed samarbetet på lång sikt. Denna verksamhet kräver dock godkännande av EIB, GM, skuldhantering och regering. Detta garanterar medelfristig finansiering.

- Saab och Pang Da hittade ett försäljningsföretag i Kina, som ägs 50% av båda partnerna. Chanserna för detta är ganska vaga, här krävs godkännandet av NDRC. En liknande partnerskapsbegäran från Opel till en kinesisk tillverkare begravdes nyligen av NDRC.

- Saab och Pang Da hittade ett nytt bilmärke, en brand som endast är avsedd för Kina. Denna idé har många möjligheter, så Saab kan sälja tekniska tjänster för det nya varumärket.

- Saab och Pang Da letar efter en produktionspartner i Kina för att tillverka Saab-produkter för Kina i landet i framtiden. Sökningen har bara börjat, partneren har ännu inte fått namnet.

Pang Da verkar vara en mer transparent partner än Hawtai, där kunskapen endast baserades på köpta licenser. Pang Da är dock bara en "handelspartner" som inte har något industriellt kunnande. Saabs anpassning till en större industriell partner hade varit önskvärd, men det är den enda begränsningen vi ser.

Om kontrakten blir tillverkade, har Victor Muller gjort sitt mästerverk och gjort en bra affär för båda parter.

Text: tom@saabblog.net