Saab News Trollhättan: Saab har fått tillbaka till fabriken

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Saabs anställda kallas nu tillbaka till jobbet. De börjar med produktionspreparaten på fabriken, som har stått stilla i över fem veckor. Med de medel som flyter från den nya Saab-partnern Pang Da till Saab, verkar en produktionsstart realistisk. Pang Da är den största bilhandlaren eller distributören i Folkrepubliken och säljer sina produkter i 23s kinesiska provinser. Den nya partnern kommer att köpa Saab-fordon värda 45 miljoner, transaktionen kräver inte godkännande från myndigheterna, säger Saab VD Victor Muller.

Pang Da betalar nu för produkter som kommer att levereras under hösten för att hjälpa Saab ur likviditetskrisen. Om verksamheten verkligen går så upprepar Saab-historien sig här. Eftersom den första serien också var "förfinansierad" av den då största svenska bilhandlaren. Utan denna finansiering skulle det aldrig ha funnits en Saab.

Hittills har bara en "avsiktsförklaring" undertecknats, men den tillgängliga informationen gör oss optimistiska.

Det kan nu ta några veckor tills produktionen i Trollhättan går igång, för att bara vända en strömbrytare och slå på lampan räcker inte. Dessutom måste leverantörer återfå förtroendet för Saab.

Text: tom@saabblog.net