Saab Nyheter Göteborg: Enorma möjligheter för Saab

Saab-anläggningen Trollhättan
Saab-anläggningen Trollhättan

Göteborgs bilanalytiker Matts Carlsson ser stora möjligheter för Saab i samband med Pang Da-partnerskapet. ”Detta avtal ger Saab tillgång till det kinesiska återförsäljarnätverket. Detta öppnar upp stora möjligheter för företaget ”. Pang Da överför omedelbart 30 miljoner euro och 30 dagar senare, under vissa förhållanden som inte är offentligt kända, igen 15 miljoner.

”De köper ett stort antal bilar som de omedelbart säljer på den kinesiska marknaden. Det är intressant att notera att det finns ett stort antal spelare på kinesisk sida som är villiga att investera pengar i Saab, säger Matts Carlsson.

Är Pang Da den bättre partner? ”Kontrakten är inte jämförbara, Hawtai är en biltillverkare, men sökandet efter en industriell partner är inte längre i brand. Med Pang Da går Saab in på den kinesiska marknaden på ett annat sätt. Pang Da verkar vara det bättre alternativet för inträde. ”

Matts Carlsson sa att det är svårt att säga när produktionen kan startas om. Han tror att leverantörerna kan insistera på vad han säger ”försäkring”.

”Saab måste ha ett stort antal samtal med de övervägande svenska leverantörerna. Då måste du beställa delarna. Det är svårt att föreställa sig att produktionen kommer att starta igen före juni. ”

En annan punkt är samarbetet i produktionen och utvecklingen av ett nytt varumärke för Folkrepubliken Kina. "Det är för tidigt att göra en prognos här, allt är öppet", säger Matts Carlsson.

Text / översättning: tom@saabblog.net